Напишете дума/думи за търсене

Отец Боян Саръев: Постът извисява човек

„Постът не е диета, няма за цел да поправи линията на човек , нито да свали лошия холестерол или да уравновеси теглото му, а има духовна цел. Това е отдалечаване на човека от греха и приближаването му към Бога“, обяснява отец Боян Саръев от църквата "Св. Успение Богородично" в град Кърджали. Той развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност.

Отец Саръев телесният или духовният пост е по-труден?

Телесният изисква от хората да не ядат блажна храна - месо, месни продукти, мляко, млечни продукти, яйца. Духовният пост, който задължително се съчетава с телесния, има за цел нравствено, духовно и религиозно извисяване на човека. По време на поста християнинът обръща своя поглед навътре към себе си и започва да се кае за всички грехове,които е извършил през своя живот. Въздържа се от гняв, омраза, ненавист, всичко свързано с отрицателни преживявания. Изпълва се с любов към Бога и с любов към ближния и се въздържа от всяко зло. Постът задължително трябва да свърши в изповед – покаяние и вземане на Свето причастие. Иначе сам по себе си той няма значение. По време на постите християнинът трябва да избягва места, в които може да преживее грях. Рождественския пост е от 15 ноември до 24 декември включително. След полунощ на Бъдни вечер се разваля поста и може да се яде блажно, но трябва да се внимава организмът да не се натовари с мазнини. Може да се получи пренасищане, вдигане на кръвно, преплитане на червата.

Може ли да се приема алкохол?

Може в много малки количества. Алкохолът има постен произход, не се прави от мляко или от месо, но в по-големи количества променя мисленето. Отвързва блудни, бесовски страсти. Усилва апетита. Алкохолът може да се приема, но при повод и и то в малки количества, което няма да промени поведението и мисленето на постещия човек. По време на поста християнинът трябва да се въздържа и от постна храна, която му е любима. Защото постът е жертва - въздържане от лакомия. Ако някой обича много фасул, леща или грах, да се въздържа.

Може ли бобът и лещата да се готвят с олио или зехтин?

При обикновения пост по принцип може. При строгия прост не се използва растителна мазнина.

Тези, които имат семеен живот, трябва ли да се въздържат от интимност?
Трябва да спят в различни стаи. Няма никакво любовно отношение.

Кога се прави изповедта?

Един ден преди приемането на причастие. Ако се направи 2-3 дни по-рано, все на човек ще му се случи да извърши грях, който да остане неизповядан. Затова се скъсява разстоянието от изповедта до причастието. Човек греши всеки час с поведението, мисленето си, с всичките си сетива.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X