Напишете дума/думи за търсене

Евтим Милошев: От времето на Тодор Живков физическият труд у нас се цени повече от интелектуалния

ЕВТИМ МИЛОШЕВ

Продуцентската му компания осъди мебелна къща за кражба на интелектуална собственост в пазарджишкия съд

- Г-н Милошев, чух, че продуцентската ви компания “Дрийм Тийм Филмс” е приключила снимките на новите епизоди на “Откраднат живот”. Какво се случва в тях?

- Не са приключили. Снимачният график е разделен на два етапа. Първият вече приключи, а на 29 август снимачният процес ще бъде подновен. Обемът на епизодите за втория сезон ще бъде същият и сериалът отново ще се излъчва три пъти седмично. В първия сезон героите живяха с лъжата, сега във втория ще видим как същите герои ще трябва да живеят с истината.

- Това краят на сериала ли ще бъде?

- Не мога да кажа, че е край. Успехът на сериала от гледна точка на зрителския интерес е много голям и засега по-скоро с телевизията планираме историята да продължи.

- Лъжата и истината са в основата на сценария на първите два сезона. Ако има трети, какво ще олицетворява той?

- Реалния живот. Както и ние, хората, така и героите на нашия сериал живеят живота такъв, какъвто е. А той постоянно ни предоставя екстремни емоции и изживявания.

- Александра Сърчаджиева имаше много малка роля в началото, но игра толкова добре, че всички я запомниха. Няма ли пак да се върне на снимачната площадка?

- Симпатията ни е взаимна и целият екип имаше желание да работи с Александра. Но

през есента приоритет за нея

ще е участието ѝ като водеща на “Биг Брадър”

Зрителите я обичат и най-важното е, че по един или друг начин ще я виждат на екран.

- Преди няколко месеца продуцентът Нико Тупарев осъди тризначките от “Биг Брадър”, след като бяха говорили лъжи за него в ефира. Научих, че и вашата продуцентска компания наскоро е била страна в съдебен спор за друг вид накърняване на права. Защо и кой нарушава правата на българските телевизионни продуценти?

- Не познавам в детайли случая с тризначките, но след като се е стигнало до ситуация, в която продуцентът е потърсил правата си в съда, значи е имал основания за това. Познавам добре Нико Тупарев и неговия професионализъм. Затова мога да кажа, че го подкрепям като колега продуцент. Ние работим с авторски права и наша задача е и да ги защитаваме.

Продуцентската ни компания “Дрийм Тийм Прадакшънс” заведе дело пред Пазарджишкия районен съд, в което искахме да защитим интелектуалната собственост. Казусът е емблематичен. В личен разговор с местна пазарджишка фирма - мебелна къща “Явор”, обсъдихме участието на наши актриси от сериала “Столичани в повече” - Силвия Лулчева и Албена Павлова, във вътрешната ѝ рекламна кампания. Мебелната къща поиска да ѝ предоставим снимки с лика на двете актриси, за да брандира свои автомобили, да отпечата рекламни материали, включително и да ги постави на билбордове. Ние им осигурихме снимки с двете актриси, изобразяващи ги като героини от сериала. Дори не ставаше въпрос за тв реклама, така че цената на самата услуга беше символично ниска.

Собственикът Благо Солов застана чисто патриотично в разговорите си с мен и ме увери, че много харесва българските продукти и с рекламната кампания би искал да даде именно това послание. По някакъв начин с тази кампания ние го подкрепихме и като български производител. Така или иначе, този човек

не плати и символичната

сума, която ни дължеше

Същевременно тази кампания трябваше да продължи 3 месеца. Мебелната къща си позволи да използва лицата на актрисите три пъти по-дълго. Разбира се, аз платих със свои пари възнагражденията на актрисите, но ми останаха огорчението и обидата от това как не се зачита интелектуалната собственост у нас.

За мен този въпрос беше изключително ключов. Затова отидох пред Районния съд на Пазарджик, за да потърся правата на моята продуцентска компания и да защитя правата на актрисите. Забележи, тук става въпрос за интелектуална собственост. Това е материя, която не се третира всеки ден в съдилищата. Разбираемо е, икономическата обстановка у нас принуждава хората да вложат всички свои ресурси и внимание в защита на имуществото си, на материалното си положение, на свои основни потребности. Вглъбен в своето всекидневие, българинът рядко обръща внимание на това, че развлекателният продукт, който получава - филм, предаване, фотография или актьорски образ, също има нужда от адекватна защита.

А това е особено важно за зрителя като потребител, тъй като незаконното препредаване на продукта се отразява пряко върху качеството му.

Затова за мен беше принципен въпрос. Това е и причината да съм изключително впечатлен, че един малък районен съд, а след него и горният му окръжен съд отсъдиха по европейски стандарти, мотивираха решенията си изключително компетентно в тази сложна материя на авторското право и в крайна сметка ни присъдиха това право.

- Значи спечелихте делото?

- Да, на първа и втора инстанция. Решението е окончателно и вече не подлежи на обжалване.

- Защо сте толкова впечатлен - затова, че спечелихте, въпреки че общественото недоволство от съдебната система е огромно?

- Общото усещане е такова, непрекъснато се говори в тази посока, но с това дело се убедих в изключителната правна подготовка и компетентност на нашите съдии. От този случай аз не мога да генерализирам и обобщавам, но потърсих справедливост и я получих. Още веднъж повтарям, че става въпрос за интелектуална собственост. От времето на Тодор Живков у нас физическият труд се цени много повече от интелектуалния. Да копаеш една нива, се смята за много по-голямо усилие, отколкото да седнеш и да напишеш един текст. Това ни се насаждаше още от времето на социализма. Уважаваха се хората на здравия физически труд. Те бяха героите на онова време. А хората, които сядат в удобно кресло пред един компютър и след два часа вадят някакъв текст - изглежда леко и елементарно, дори малко несериозно занимание.

- Така ли е?

- Изобщо не е така, защото интелектуалният труд по никакъв начин не може да бъде сравняван с физическия. Той неслучайно е обект на авторското право и движи цивилизацията напред. Без да звуча дискриминационно,

хора ерудити могат да

полагат физически труд, но

обратното е невъзможно

Когато икономическата обстановка е лоша, хората живеят трудно и става въпрос за оцеляване, нематериалният труд по-малко се цени. Още в Древна Елада изкуството във всичките му форми е процъфтявало и артистите, хората със заложби, философите са били на особена почит. Нека в модерното общество не забравяме корените на нашата култура, да оценяваме интелектуалната собственост и труд, нека да им се възхищаваме - така както аз се възхищавам от творческия труд и талант на хората, с които работя. Затова беше принципно желанието ми и решението ми да потърся правото си пред съда.

Пазарджишкият съд отсъди по начин, който трябва да е образец за цяла Европа. Материалният интерес е нищо в сравнение с решението, което взе този съд от морална и правова гледна точка. Това решение ме удовлетворява още повече и заради факта, че съм председател на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти, защото едно от най-важните ни задължения е защитата на авторското право.

Как да кажа сега, че

правораздавателната

система е лоша,

като аз получих справедливост? Лично се убедих в сериозното и професионално водене на делото от страна на съдията. На първото заседание отидохме в съдебната зала заедно с Любо Нейков като собственици на “Дрийм Тийм Прадакшънс”.

- Дали съдът не се е повлиял от вашата популярност?

- Изключвам го категорично. Мебелната къща е местна фирма, затова и делото се гледаше в Пазарджик. Г-н Солов е бил кандидат за кмет на града. Той е силен човек на местно ниво, поне така изглежда. Ако някой е по-популярен в Пазарджик, по-скоро е той. Но съдът не се повлия от популярността на никоя от личностите в спора и отсъди справедливо. Затова подобно решение не трябва да се премълчава. Обществото трябва да го знае. Всички творчески професии трябва да го знаят, както и да знаят, че трябва да си пазят правата и да ги защитават.

- Авторското право - и в музиката, и във филмите, и в медиите, много малко се зачита у нас. Как могат да бъдат спрени кражбите на интелектуален труд, само чрез съда ли?

- Не знам дали нашето съдебно решение ще бъде прецедент за поредица от дела в съда, но

когато някой краде, трябва

да има възмездие

и справедливо правораздаване. Да, много се краде интелектуална собственост. Ти самата знаеш особено в сферата на медиите колко много информация, която е обект на усилията на много хора в една редакция, се ползва свободно от други, колко много сайтове съществуват благодарение на чужд материал. Нагло и безапелационно се краде. Трябва да се замислим в посока на регулацията и на цялата правна среда, която регламентира извършването на тази интелектуална дейност. Нужни са промени и в законите, защото средата е изключително динамична, а съществуващата нормативна база не осигурява надеждни инструменти за защита. С широкия достъп до интернет пространството съвсем се променят навиците, средата, технологичните решения, пътят на информацията, на аудиовизуалните продукти, които са обект на интелектуалната собственост.

- “Дрийм Тийм Прадакшънс” продължава да снима “Столичани в повече”.

- Да, той е безапелационният рекордьор по зрителска обич и гледаемост. В момента снимаме 11-и сезон, който ще бъде излъчен наесен.

- Типично за него е, че във всеки сезон каните за участие голяма гост-звезда. Коя ще е тя в новия сезон?

- Завръща се Йовка - Ева Тепавичарова. Освен това след всички върхове и спадове в крайна сметка двете фамилии Лютови и Чеканови отново ще се озоват там, откъдето започна всичко - на село.

- Компанията ви има ли планове за силно присъствие онлайн?

- Казвам твърдо -

дните на ефирната

телевизия са преброени,

независимо дали това ще се случи след една, или след десет години. Когато го казвам, ме гледат с много голям скепсис, но колеги продуценти и режисьори също го усещат.

- Какво ще правите тогава телевизионните продуценти?

- Потребителските навици се променят, всичко отива в глобалната мрежа. Новите поколения по друг начин ползват самата продукция. Те гледат любимите си предавания според тяхната си програма, а не се съобразяват с програмното планиране на традиционните медии. Доставката на продукцията се променя и ние трябва да сме в крак с времето. Друг е въпросът, че в момента монетизирането, осребряването през глобалната мрежа - или поне на нашия малък пазар, не е толкова лесно, когато се отнася до локална продукция. Когато продукцията е глобална, има друг вид потребление и осребряване. Скоро в офиса една колежка ми каза: “Ти си мислиш, че си продуцент ли? Я погледни, някакъв, който показва как се развиват шоколадови яйца с играчка вътре, има стотици милиони гледания. А ти - какви усилия полагаш за една продукция и накрая колко зрители те гледат...”. Това е така, защото зрителите ни са само в нашата страна.

- Търсите ли начин да излезете на световния пазар?

- Това е естественото състояние на всеки продуцент. Но и за всеки човек важи да се реализира на колкото се може по-глобални пазари. Всеки го иска, мечтае, прави планове, включително и аз. Но какво ще се случи, времето ще покаже.

- Имахте намерение да снимате игрален филм заедно с писателя Антон Дончев. Започнахте ли вече?

- Не сме започнали още снимките, но имаме много голяма амбиция и продължаваме да работим. Постоянно има интерес към темата за богомилите. Историята е великолепна, темата е много специална, европейска. Много вярвам в този проект, но понякога трябва малко повече време, както и малко късмет.

- Каква е най-голямата ви мечта?

- Да направя световен проект, който глобалният пазар да го глътне като топъл хляб.

Евтим Милошев е с Марта Вачкова и Йоана Буковска на снимачната площадка на "Откраднат живот"
Евтим Милошев е с Марта Вачкова и Йоана Буковска на снимачната площадка на "Откраднат живот"
11 август 2012 г. "Комиците" тръгват на турне, а Любо Нейков и Евтим Милошев разчупват питата в църквата, където са били за благословия
11 август 2012 г. "Комиците" тръгват на турне, а Любо Нейков и Евтим Милошев разчупват питата в църквата, където са били за благословия
Репортерка от Нова тв взема интервю от Евтим Милошев за сериала "Откраднат живот"
Репортерка от Нова тв взема интервю от Евтим Милошев за сериала "Откраднат живот"
Евтим Милошев с жена си Христина Апостолова в студио на Би Ти Ви. Освен актриса, тя е сценарист на "Столичани в повече" и "Откраднат живот"
Евтим Милошев с жена си Христина Апостолова в студио на Би Ти Ви. Освен актриса, тя е сценарист на "Столичани в повече" и "Откраднат живот"
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X