Напишете дума/думи за търсене

Навиците, които спояват връзката родител-дете

Когато са малки, е по-лесно. С отглеждането може би не толкова, но с комуникацията - да. Денят изгрява с мама и залязва с татко. Минава в много общи приказки. Между кориците на книжките през задаването и отговорите на хиляди въпроси до преподаването на ценните уроци за живота. С много заедност, целувки и милувки, понякога дори без думи.

И преди да се усетите, вече не сте добре дошли в банята, за вечерното завиване, за разнежването на публични места. По-често детето разговаря с връстниците си, отколкото общува с вас. Нормално е, расте, а с това и целият му свят. Приятелският кръг е все по-важен, вашият му отеснява.

Естествено, вие нямате и капка намерение да си купувате билет за представлението като зрител. Без вас нещата няма начин да се случат. Вземете се в ръце, естествено, че има. А цената е връзката между родител и дете. Не я стискайте до задушаване, създайте й условия, за да я има по-дълго.

Вечеряйте заедно, не сервирайте конско

Сядайте с удоволствие на масата и с позитивно отношение. Колкото и да сте изморени, отегчени и вбесени от деня. Какъвто и да е хаосът в детската или резултатът от теста на хлапето. Стиснете си ръцете, че трапезата не е място за дисекция на поведението, и се придържайте към правилото. Разкажете нещо весело, планирайте уикенда, обсъдете нова придобивка за семейството. Пошегувайте се един с друг.

Разкажете си деня, но не с лошото от вратата

Споделете. Първо вие, все някой трябва да разчупи ледовете. После попитайте за преживяванията на детето - какво го е заинтригувало или смутило, но не в ролята на следовател. Не притискайте с въпроси до стената. Оставете преживяното да ферментира малко на спокойствие в домашна обстановка, преди да го извадите навън.

Не спирайте да играете

За това възрастта не е проблем - нито тази на детето, нито вашата. Никой не е достатъчно голям, за да не участва. Обуйте гуменките за бягане, вземете топката, извадете овехтялото „Не се сърди човече”, пуснете хвърчило, направете снежно укрепление, влезте в ролята на клоун, ако трябва. Все едно, важното е да е весело.

Работете в екип

В градината, под капака на колата, с прахосмукачката или между чиниите за миене. Подгответе се да срещате известна съпротива от време на време. Колкото по-големи стават децата, толкова повече желанието им да помагат на родителите се изпарява. Не бързайте да се отказвате. Когато ръцете са заети, на мислите им действа ободряващо. И на доверието, и на желанието за общуване.

Уважавайте и постиженията, и провалите

Едните без другите не могат. Но не наказвайте неуспехите, не ги пренебрегвайте, не им показвайте разсърдено гърба си. Връзката между родител и дете може да ги понесе. Колкото по-здрава е, толкова по добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X