Напишете дума/думи за търсене

Вирусът Зика е най-опасен за бременните

Наричат го новата световна заплаха, защото се разпространява по-бързо от очакваното, а и специалистите все още не могат да определят колко опасен е всъщност.

Най-засегнати са страните от Латинска Америка, но изолирани случаи са регистрирани и в Европа. Според здравните експерти опасност би представлявал заразен пациент единствено ако бъде ухапан от тигров комар. Такива обаче все по-често се срещат в Европа и дори в България. Със затоплянето на времето, лекарите са все по-обезпокоени заразата да не се разпространи и в Европа.

Уврежда плода

Медицинските власти са особено разтревожени, защото се смята, че ако се зарази бременна жена, е висок рискът да роди дете със сериозни увреждания. След започването на епидемията от Зика в Южна Америка и Карибския басейн десетки пъти са се увеличили случаите на новородени с микроцефалия или вродени аномалии на централната нервна система.
Най-лошото е, че в много случаи вирусът може да премине със симптоми като на лек грип – втрисане, мускулни болки, главоболие, а понякога – дори без каквито и да било симптоми. Затова лекари са категорични, че епидемията е трудно да бъде овладяна.

Ограничете пътуванията

От Националния център по заразни и паразитни болести уверяват, че за момента не съществува опасност от епидемия в България. Все пак се съветват бременните жени, както и тези планиращи бременност, да ограничат далечните пътувания, особено в Латинска Америка. Важно е също да не общуват с хора, скоро завърнали се от тези страни. Освен рискът вирусът да бъде пренесен от комар, американски специалисти изтъкват, че има съмнения, че той може да се предава по полов път и то дори месеци след прекараното заболяване.

Защита срещу комари

Да избягват пътувания до страните от Латинска Америка се препоръчва и на деца, възрастни хора, както и такива с тежки хронични заболявания. Медицинските специалисти все още не могат да определят със сигурност дали евентуална зараза при тях не би влошила състоянието. Съществуват съмнения, че вирусът Зика може да отключи автоимунни заболявания. Все пак на всички пътуващи се препоръчва да използват няколко пъти на ден репеленти – най-вече вечер, когато е най-високата активност на комарите, както и да носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, и да не оставят открити части от кожата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X