Напишете дума/думи за търсене

Ползата да имаш херпес

Херпесът на устните е неприятен проблем, който боли, дразни и ни загрозява. Специалисти обаче твърдят, че този вирус може да се окаже много полезен.

Лабиалният херпес е най-широко разпространеният. Въпреки това вирусът на херпес симплекс може да провокира лезии навсякъде по кожата или по лигавиците - устните, устната кухина, очите и гениталиите. Интересното е, че при голяма част от хората, носители на вируса, не се проявяват никакви симптоми. За обикновения херпес инкубационният период е от 2 до 7 дни. Заразяването става най-вече в момент на активация, когато има проявени ранички или мехури. Рядко, но все пак е възможно и предаване на вируса и когато носителят няма никакви симптоми.

При стресови ситуации

Доказано е, че веднъж попаднал в организма, вирусът се активира на определи периоди. Причините може да са стрес, настинка, слаба имунна система, замърсяване. На някои хора им избиват херпеси винаги преди изпити или интервюта за работа. Смята се, че дори и да се лекуват раничките по устата с мехлеми или с таблетки за пиене, вирусът остава в организма за цял живот. Съществува ваксина, за която се смята, че може да потисне проявите му и да спрат да избиват неприятни мехури по устата. Някои специалисти обаче са категорично против нея.

Стимулира имунитета

Причината е, че съществува теория, че вирусът на херпес всъщност оказва положително действие върху имунната система и я тренира за разпознаване на опасни клетки. Най-смелите твърдения дори гласят, че при хората, носещи вируса на херпес симплекс, е нисък рискът от отключване на рак.

Специалисти даже използват вируса на херпес при лечение на тумори. Още през 2010 г. започват първите опити за установяване до каква степен вирусът на херпес може да окаже благоприятно въздействие при пациенти, страдащи от рак на кожата. Идеята да се противодейства на рака с вируси и бактерии съществува от много отдавна. Тя се базира на факта, че когато организмът е заразен, имунната система се активира и унищожава всички “чужди“ клетки. И тъй като раковите клетки имат способността да потискат имунните клетки, необходимо е съпротивителните сили да бъдат „разбудени”.

На тази идея стъпват най-новите опити за прилагането на модифициран вирус на херпес при рак на кожата. Те дават положителни резултати и вече са усъвършенствани. Създадена е специална терапия, благодарение на която генномодифицираният вирус се инжектира директно в тумори и по този начин се спира растежът им и те се разрушават отвътре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X