Напишете дума/думи за търсене

Новите звезди на българското кино Али и Ради: "Маймуна" е за хора с големи сърца

Обикновено корицата на списанието е отредена за популярни лица, знаете. Този път не правим изключение. Разликата е в това, че Али и Ради имат още само месец, преди по улиците да започнат да крещят имената им и да ги дърпат за автографи. Само месец до премиерата на филма „Маймуна“...

Гледах „Маймуна“ преди няколко месеца. Не съм кинокритик, само обикновен зрител. За щастие този филм е направен за мен, а не за кинокритиците. И за теб, за всеки от нас. Не правя ревю на филма, само ви споделям как ми въздейства. Като слънце след зима. Като смях след събуждане. Като шоколад след диета. Като шарена детска рисунка върху сив и напукан асфалт. „Маймуна“ заглади ръбчетата на доверието ми в съвременното българско кино и изчисти страха ми от мрачни и префърцунени истории, които с години ни натякваха, че живеем в свят на мутри, страдалци и други сиви същества. В „Маймуна“ няма и една сива точка. Дори моментите, които те хващат за гърлото, са лишени от всякаква тегавост и сивота. Героите са пъстри, градът е почти приказен, отношенията прехвърчат леки като пеперуди над преял котарак, а дядо Коледа съществува. Историите са невероятни и в същото време са извадени от твоя живот, от моя, от нашия. Образите са шашави и в същото време всеки ще открие себе си в тях. Спирам да губя пространството, отредено на Али и Ради, които изпълняват главните роли във филма, а всичко за него може да откриете на страницата му във Facebook. Премиерата е на 30 септември и аз завиждам на всеки от вас, който ще изживее този филм за първи път. Защото „Маймуна“ е изживяване. И любов.

Вие едва ли ще ми повярвате, но от срещата ми с Харви Кайтел не съм се вълнувала толкова, взимайки интервю. Не харесвам думата „звезда“, нищо че скоро ще ви споходи. По-скоро бих ви нарекла бисери и нямам търпение да запозная читателите ни с вас. Ради, запознай ни с Али.

Александра Костова
Александра Костова

Ради: Али е много талантливо младо момиче, което има огромно бъдеще в професията, в която е тръгнало да се развива. Тя е много органична, прави всичко сякаш го е правила цял живот, а пък го прави за първи път. Вярвам, че това наистина е нейното Нещо.

Али, запознай ни с Ради.

Радина Боршош
Радина Боршош

Али: Ради е изключително интелигентно момиче. Естествено, няма нужда да споменаваме колко е красива, то се вижда. Има прекрасен изказ, много е талантлива и отдадена на това, което прави.

А ще запознаете ли хората с филма?
Ради: Много истински филм, който показва нещата от живота – болките, щастието, всичките преживявания, които в забързаното ни ежедневие невинаги имаме възможност да изживеем пълноценно. Този филм е направен много честно и с много любов към хората.

Али: „Маймуна“ показва обикновените неща, които се случват на всички ни, по необикновен начин.

Ради: Той е за хора с големи сърца. За истински честни хора, които понякога си мислят, че нищо особено не им се случва и че те самите са най-обикновени хора. Този филм казва, че няма обикновени хора.

Али, ти си на 15, Ради е на 18 и вече сте много специални хора. Кой ви роди, бе, деца?

Ради: Всичко, което съм, дължа на моето семейство. А пък любовта към професията открих сама още като малка. Винаги съм имала афинитет към театъра и киното и преди пет години започнах да посещавам школи и да се занимавам по-сериозно с това. После се появи кастингът за филма на Шошо и съм щастлива, че получих този шанс, защото видях как хората зад камерата бяха като истинско семейство и правеха всичко с такава любов и с такава отдаденост.

Али: Аз пък никога не съм имала амбиции към актьорската професия и до старта на снимките нямах никаква идея какво ще ми се случи. Бях шокирана да разбера колко много труд и любов седят зад един час и половина, за които ти като зрител просто отиваш, купуваш си билет и влизаш в един салон без никакви очаквания. Всеки човек от екипа допринесе с много отдаденост и с много чувства за крайния резултат и може би точно така се получават хубавите филми. Когато всеки си е дал най-многото.

Сигурно след снимките на „Маймуна“ миналото лято ви е било празно?
Ради: Да, наистина ни беше пусто след това. Събуждах се с усещането, че го няма моето семейство. Ние снимахме 30 дена по 12 часа и нямаше как да не се превърнем в семейство. Такова нещо ти се случва веднъж в живота. Невероятно е да попаднеш на такъв екип, на такъв режисьор, на такъв оператор...

Али: ...и на такива партньори!

Ради: Да, това е едно от нещата, които научих покрай филма. Че големият актьор трябва да има голямо сърце. Ние си партнирахме с Юлиян Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Станимир Гъмов, Валентин Ганев и те подадоха ръка и на двете ни и играха с нас като с равни. Това е една много щедра професия всъщност и ако искаш да си голям актьор, трябва да позволиш на сърцето си също да бъде голямо.

Али: Всяка от нас малко я беше страх да се запознае с тях, но те се оказаха много земни и приветливи хора, които ни помагаха на всяка крачка.

Аз дори чух, че на моменти големите актьори са били шокирани от таланта ви. Вие разбрахте ли това по време на снимките?
Али: Ние бяхме толкова вглъбени в дадената задача, че изобщо не сме разбрали. За мен това беше най-щастливият месец!

Ради, сега е моментът да кажеш, че не коментираш личния си живот, но като гледам това красиво момче до теб, не мога да ти спестя нахалния въпрос колко влюбено е лятото ти?
Ради: Не само лятото ми е влюбено и красиво, ами всичко, което ми се случва напоследък, е такова. Случват ми се страшно много неща, които ме карат да летя. Основният фокус е кандидатстването ми в НАТФИЗ наесен. Колкото до любовта, смятам, че няма възраст, в която е късно да я пуснеш в живота си. Колкото и да е клиширано, вярвам, че любовта ще спаси света. Ако я допуснеш, тя ще те направи по-слънчев и по-лек, за да можеш смело да посрещнеш всички предизвикателства на това приключение, което е животът ни.

А ти, Али, влюбвала ли си се, или трябва да говоря първо с агента ти, преди да задам този въпрос?
Али: Хм, може би трябва да питаме първо него наистина... Спомням си, че бях на 9 или 10 години, когато ме попитаха веднъж какво бих написала на пясъка. Без да се замисля, аз отговорих „Мама“. Моето семейство наистина е невероятно и може да прозвучи странно, но аз съм влюбена в тях.

Той сега ще се намръщи, защото хората зад камера се мръщят, когато се говори на висок глас за тях, но дайте да обсъдим и този великан, виновен всички гледали „Маймуна“ да се влюбят в нея. На какво ви научи режисьорът Димитър Коцев-Шошо?
Али: Той беше първият човек, който ми помогна да разбера какво мога да правя пред камерата и как да го направя. Той ми показа толкова много неща за мен самата.

Ради: Първото, на което ме научи Шошо, беше търпение. В началото се ядосвах, когато не можех да направя нещо, но той всеки път ме успокояваше, че ще се получи. Научи ме да слушам и да следвам стъпка по стъпка пътя си, защото всяка роля е процес – дълъг път, който трябва да извървиш търпеливо. Освен това ни вдъхна самочувствие, защото ако ти си несигурен в това, което правиш, работата ти не върви.

А Александър Станишев – операторът на филма, който също е прекрасен, показа ли ви ваши страни, които не подозирахте, че притежавате?
Али: Да! Аз например бях убедена, че съм страшно нефотогенична...

Ради: Освен това той ни показа целия процес. Въведе ни в тайните на черната кутия.

Обещавате ли, че сега, когато станете страшно известни, ще си запазите тази чистота и тези заразителни усмивки?
Ради: Обещала съм на себе си до края на живота си да правя само това, което обичам. Тази професия е богата и дава много. Въобще не ме интересува, че ще взимам 200 лв. на месец, защото смятам, че човек е богат, когато прави това, което обича.

Али: Аз съм си обещала - без значение към какво ще се насоча, всеки ден да се опитвам да съм малко повече като тези големи актьори, с които работихме.

Ради: Когато имаш голямо сърце, няма как да забравиш откъде си тръгнал и кои са хората, които са ти помогнали да стигнеш там, където си.

Али: Те ни обградиха с толкова любов, че нямаше как всички ние да не направим хубав филм.

Скъпи читатели, това е Facebook страницата на филма "Маймуна".

Харесайте я, за да научавате редовно новини за филма, както и за неговата голяма игра с награди, която всеки момент ще бъде обявена.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X