Напишете дума/думи за търсене

Вики Политова: Два сезона в един е новата програмна схема на Нова телевизия

ВИКИ ПОЛИТОВА

“Нова броудкастинг груп” развива портфолиото си така, че да изпреварва, а не да следва събитията и промените на медийния ландшафт

 Завършва Американския университет в Благоевград със специалностите “Бизнесадминистрация” и “Политология и международни отношения”. Има и магистърска степен по бизнесадминистрация от Университета в Линкълншир и Хъмбърсайд, Великобритания (University of Lincolnshire and Humberside)

 Между 1996 и 2000 г. е член на борда на директорите и изпълнителен директор на българското звено на рекламната агенция “Лео Бърнет”

 Работи в Би Ти Ви от създаването й през 2000 г., където до 2005 г. отговаря за продажбите, а след това поема последователно управлението на медията до 2014 г.

 От май 2014 г. е главен оперативен директор на "Нова броудкастинг груп"

 Омъжена, има дъщеря и син

- Преди седмица се сбогувахме с Димитър Цонев. Вие и Люба Ризова решихте преди години да пробвате тандема Цонев - Ризова в днес вече конкурентната ви телевизия. Какво загуби българската журналистика в негово лице?

- Загубихме преди всичко голям, изключително добър, неповторим човек! Загубихме истински професионалист, една телевизионна легенда. Митко показа как един журналист и водещ остава дълго на екран - как се развива с времето и остава релевантен към деня независимо от промените на медийната сцена.

Остана обичан,

винаги подготвен

и смислен във всичките си телевизионни роли. Когато през 2011 г. го поканих в Би Ти Ви, исках да го видим в ролята на водещ на публицистично предаване и именно в тази си последна телевизионна роля като водещ на публицистични предавания, сред които “24/7”, “Лице в лице”, а след това и в “Още от деня” по БНТ, той успя да се отличи с неповторима класа, талант и аристократичност, така както беше успявал във всички свои предходни професионални роли. Много ще ни липсва.

- Как се чувствате сега в Нова тв, след като отидохте там преди 2 г.?

- Вече започнах третата си година в Нова тв и съм доволна, че работя в компания с уникално портфолио, което непрекъснато се разраства и което подсигурява стабилност и прогнозируемост занапред.

През тези години компанията извоюва и затвърди лидерство си в множество ключови аспекти на бизнеса и се превърна в най-голямото медийно предприятие в България. Но най-важното за мен е, че

в момента изграждаме

лидер със стабилно

бъдеще

Конфигурираме бизнеса с последователна дългосрочна стратегия, съобразена с променящите се навици на аудиторията и потребителите, така че да сме адекватни за тях не само днес, но и утре.

Изграждаме

компания,

която няма аналог

на пазара

по отношение на продуктово, телевизионно и онлайн многообразие. Съответно покритието, което постигаме с цялото си портфолио от медии и дигитални продукти, остава ненадминато тук, в България, но и на много други пазари.

- Когато започнахте работа в Нова тв, казахте, че за вас е предизвикателство да сте част от иновирането на пазара – какви нови тенденции разви телевизията за времето, в което сте главен оперативен директор там?

- “Нова броудкастинг груп” развива своето портфолио така, че да изпреварва, а не да следва събитията и промените на медийния ландшафт. Ние предлагаме синергия през различни медийни платформи и добавяме нови дигитални пластове към традиционния медиен бизнес и това няма еквивалент в България. Реализирането на все по-нови онлайн проекти и продукти, в това число развитието на крос медийно съдържание, ни дава уникалната възможност да отговорим на най-модерния рефлекс на новите начини на потребление на съдържание.

Компанията притежава огромно конкурентно преимущество със сериозна дистанция пред останалите играчи на пазара, като разполагаме с най-голямото дигитално видеосъдържание в България, достъпно в различно време и на различни платформи, което надгражда стандартното телевизионно линейно предложение.

Това е ключово - както за зрителите и потребителите, така и за рекламодателите. Бяхме пионери в стартирането на спортни платени канали чрез пакета Diema Extra, стартирахме първия риалити сериал “София - Ден и Нощ”, както и най-новия български сериал на медицинска тематика “Откраднат живот”.

Променихме разбирането

за силен и слаб

телевизионен сезон,

като инвестираме и въвеждаме нови проекти през цялото време от годината. Нашите програмни премиери, нови забавни и спортни програми предлагат първокласно и разнообразно съдържание във всеки сезон.

Една от най-значимите иновации за пазара е

създаването на 7Talents -

компанията за продуциране

и дистрибутиране на

ексклузивно уебсъдържание,

част от “Нетинфо”. Благодарение на тази инвестиция отворихме нови възможности за продуциране на видеосъдържание. Стартираха първия български уебтийнсериал – “Не така, брат”, първите български уебриалити формати и специално предназначени за дигиталното пространство видеопроекти. Това е важна стъпка в развитието на продуцентския пазар в България и така отваряме нови перспективи за развитие на съдържание и иновативни форми за реклама и продуктово позициониране.

А в навечерието на есенния телевизионен сезон сме подготвили поредица от нововъведения, които ще превърнат програмата на Нова тв в телевизионна сензация.

- Как телевизия успя да увеличи зрителите си? Според финансовите резултати на групата за второто тримесечие на 2016 г. “Нова броудкастинг груп” има нов ръст на приходите и зрителския дял.

- Към настоящия момент на 2016 г. отчитаме най-високи приходи, които компанията някога е правила. Нещо повече, бележим подобни резултати сега при значително по-малък пазар спрямо пика на 2008 г., което говори за огромния потенциал на нашата медийна компания и за правилни управленски решения.

- Какви са зрителите на Нова според възрастта им?

- Нова тв е предпочетеният избор на зрителите сред активната аудитория (18-49 г.) за 2016 г., достигайки до 24,3% от тях, което е с близо 5 пункта повече спрямо втората по гледаемост телевизия Би Ти Ви (19,5%) според проучванията на “Нилсен Адмосфиър”. На групово ниво “Нова броудкастинг груп” също изпреварва конкурентната “Би Ти Ви медиа груп” с 4,3 пункта, като достига до 33% от зрителите в активна възраст с портфолио от 5 канала, спрямо 28,7% за втората медийна група с портфолио от 6 канала.

Увеличаването на зрителския ни дял е резултат именно от дългосрочната и последователна стратегия на компанията за инвестиции в бизнеса чрез иновативни продукти и промяна на стереотипите в програмирането.

- Станаха ли новините на Нова тв най-гледани?

- Централната и късната емисия, следобедните новини и сутрешният блок “Здравей, България” са лидер сред активното население (18-49 г.), като доверието на зрителите продължава да расте. Този факт беше потвърден и от независимо представително проучване на GfK България, проведено през май тази година в градове с над 50 хил. жители. Предпочитанието на зрителите към новините на “Нова” е устойчива тенденция, а процентът на тези, които избират новинарските емисии на медията, нараства прогресивно през последните 4 г. - от 32% през 2012 г. до 53% през 2016 г.

- Сутрешният блок на Нова тв се връща в обичайния си час, това ще се случи ли и с късните новини? Премести ли се праймтаймът до 23,30 ч?

- Лятното издание на късните новини на “Нова” е позиционирано в най-удобното за зрителите време. Вече трета година емисията регистрира трайно увеличение в аудиторния дял сред активното население на възраст 18-49. Нещо повече, за периода 11 юли - 24 август 2016 г. това издание на новините е с най-висок рейтинг от всички новинарски емисии на пазара сред активната аудитория.

За Нова тв праймтаймът

е доста широк,

тъй като ние инвестираме в локално, българско съдържание от 6 ч вечерта до 1 ч през нощта в по-голямата част от годината.

- 2015 г. беше най-успешна за “Нова броудкастинг груп”. Какво предстои до края на 2016 г. и резултатите от тази година ще успеят ли да задминат тези от 2015 г.?

- Действително “Нова броудкастинг груп” през 2015 г. отбеляза рекордни резултати във всички бизнес направления и се превърна в най-голямото медийно предприятие в България – като аудитория и приходи. Вярвам в успеха на предстоящия телевизионен сезон, защото Нова тв ще предложи комбинация от иновативна програмна схема, старт на два изцяло нови за България проекта, както и поредица от вече наложили се успешни предавания и сериали. За първи път тази есен ще представим сезон “2 в 1”, като въвеждаме нова програмна схема – два сезона в един. В началото на септември стартираме с “ВИП Брадър”, “Откраднат живот” и “София - Ден и Нощ”. В рамките на същия сезон – от ноември, ще представим за първи път два изцяло нови за България телевизионни формата - “Пееш или лъжеш” и “Bake off: Най-сладкото състезание”. Също от ноември стартират и нови сезони на две утвърдени вече продукции - “Аз обичам България” и “Мис Пепеляшка”. Българският зрител ще гледа за първи път подобна жанрова палитра от програми в рамките на един сезон.

Другото, с което ще откроим есенния сезон на Нова тв, е концерт спектакъл на открито на националния празник – 6 септември, в центъра на София. Концертът ще премине под мотото “Заедно сме номер 1” и така Нова тв ще е първата медия, която открива новия си сезон със спектакъл на живо пред публика. Любими български изпълнители ще излязат на една сцена с лицата на Нова тв, а най-новите уебпродукции на “Нетинфо” също ще са част от програмата.

- Очаквахте ли успеха на “Откраднат живот”?

- “Откраднат живот” е най-успешният български сериал за последните две години сред активното население (18-49). Очаквахме голям успех за проекта, защото в неговата реализация е вложен утвърден know-how, в съчетание с отличен сценариен и актьорски екип. Фактът, че български сериал в лицето на

“Откраднат живот” успя

за пръв път да изпревари

турските сериали

сред хората в градовете (18-49), превръща този проект в голям телевизионен феномен.

- Кой е най-успешният проект на Нова тв?

- Много са. Именно това е различното в Нова тв днес. Има многообразие от успешни предавания в различни жанрове, което ни възнагради с успехи, каквито телевизията не е имала до този момент!

- В ефира вече вървят рекламите на две нови издания – новия сезон на “ВИП Брадър” и “Пееш или лъжеш”. Какво да очакваме от тях?

- Различното при “ВИП Брадър” е, че най-популярното звездно риалити шоу в българския ефир ще отпразнува своята 10-а годишнина със специален юбилеен сезон в стил комедия с неочакван край. Той е най-дългогодишният и доказал се риалити формат в българския ефир, който в своята история е събирал пред малкия екран милиони зрители от три поколения.

“Пееш или лъжеш” е изцяло нов проект, който събира зрители и известни личности на една сцена. Стартира през втората част на сезона – от ноември. Ще бъде реализиран за първи път в Европа и в световен план е едно от най-иновативните предавания. Очаква се скоро да стартира и в други страни като САЩ и Англия. В ролята на водещи ще влязат Мария Игнатова и Ненчо Балабанов.

- Предвиждате ли и други нови предавания? Какво точно иска да гледа зрителят на малкия екран?

- “Bake off: Най-сладкото състезание”, един нов и различен проект за българския ефир. Международният формат The Great Bake off е истински шампион по зрителски интерес в 21 държави, между които Великобритания, Франция, Италия, Германия и др., където шоуто е спечелило лоялна аудитория от най-различни възрастови групи. Общо 10 на брой участници през есента ще усъвършенстват своите сладкарски и пекарски умения в ефира на Нова тв.

- У нас все още две пийпълметрични агенции измерват рейтингите. Вие работите с “Нилсен”, но следите ли резултатите на другата агенция – ГАРБ? Какво показват нейните числа? Защо продължава голямото разминаване в данните на двете агенции?

- Ние работим единствено с данните на “Нилсен Адмосфиър” Не следим данните на новопоявилата се през 2015-а рейтинг агенция, за която пазарът не знае много. Според нас е важно всички в индустрията да разчитаме на международна, опитна и независима агенция за измерване на гледаемостта, а “Нилсен” е и най-голямата в света и тя безспорно може да изведе пазара на едно следващо ниво на мерене и доставка на данни за крос медийно съдържание, прилагайки международен опит и know how. Спокойни сме, че вземаме правилни решения на база проучванията на “Нилсен Адмосфиър”, и успехът ни за втора поредна година го доказва. Много от клиентите също виждат резултатите на едно по-ефективно медийно планиране и таргетиране чрез данните на “Нилсен”, което неминуемо води до увеличение в продажбите и съответно в ръст на рекламния пазар.

- Какви предизвикателства предстоят за индустрията?

- За да можем да продължим да инвестираме в разнообразно съдържание, е много важно да се ограничи пиратството, което все още е проблем за нашата индустрия. В това число нерегламентираното излъчване на нашите канали в хотели и заведения.

- Вие лично какво гледате по телевизора вкъщи?

- Предимно новини и публицистика. Но аз също съм променила в някаква степен своите навици на потребяване на развлекателно съдържание и съм преминала частично и онлайн, така както се случва с голяма част от публиката.

Рачков и Зуека на сцената на “Като две капки вода”
Рачков и Зуека на сцената на “Като две капки вода”
Алекс Раева и Мария  Игнатова са водещите на “Х Фактор”.
Алекс Раева и Мария Игнатова са водещите на “Х Фактор”.
Мария Игнатова и Румен Угрински  в “Господари на ефира”
Мария Игнатова и Румен Угрински в “Господари на ефира”
Вече вървят снимките на новия сезон на сериала “Откраднат живот”.
Вече вървят снимките на новия сезон на сериала “Откраднат живот”.
Ани Цолова и Виктор Николаев са водещите на “Здравей, България!”.
Ани Цолова и Виктор Николаев са водещите на “Здравей, България!”.
Ани Салич  и Николай Дойнов представят новините  по Нова тв.
Ани Салич и Николай Дойнов представят новините по Нова тв.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X