Напишете дума/думи за търсене

4 начина да спрем паникатаките

Паническата атака има много лица – може да се маскира като астма, инфаркт или просто като безпричинна тревога. И винаги намира нови начини да напомни за себе си. Ако сте сред потърпевшите, е крайно време да се отървете.

Тъй като пристъпите на паника приличат на други заболявания, хората посещават кардиолог, невролог, ендокринолог, а след редица изследвания се връщат в изходна позиция. Въпреки това тези мерки не са излишни,тъй като е важно да се потвърди отсъствието на реална органична патология. Специалистите предлагат няколко стъпки, които ще ви помогнат да се справите с това неприятно състояние.

Осъзнаване

Внезапният пристъп на паника усилва желанието да контролирате ситуацията. Но симпатиковата нервна система, която е виновна за „въртележката” в главата и тялото, не се поддава на съзнателен контрол. В резултат на това, колкото по-активно се опитвате да се преборите с паниката, толкова повече я усилвате. Осъзнайте ситуацията, приемете я и, ако е необходимо, се обърнете за помощ към специалист.

Анулиране на „вторичната изгода”

Пациентите рядко осъзнават „вторичната изгода” от паникатаките. Става дума за необходимост на психиката – например, почивка от ускорения темп на живот, повече внимание, емоционално освобождаване. Помислете и ще разберете защо ви е „нужна” паниката. Вероятно с отговора на този въпрос ще дойде и решението.

Определяне на тактиката

Ако не успявате самостоятелно да се справите с пристъпите, най-добре се обърнете към психолог или психотерапевт. Дори и да ви предпишат медикаменти, не разчитайте единствено на тях, а променете начина си на живот.

Срещу пристъпа

Има много техники за успешно справяне с пристъпите на паническа атака. Например, когато попаднете в тълпа, да броите наум хората с тъмна коса или очила; или да кажете молитва; да правите дихателни упражнения. Пробвайте всички методи, докато не откриете своя. Главното е да не избягвате пристъпа, а дори да се опитвате да го провокирате – един, два пъти, а на третия той просто няма да се появи. Този метод е създаден от психиатъра и невролог Виктор Франкъл, оцелял от ужаса на концлагерите. Смисълът е човек съзнателно да провокира неприятната ситуация, да направи всичко възможно, за да се случи пристъпът. Но тъй като не е по силите ни да регулираме вегетативната нервна система, няма как да предизвикаме пристъп. Когато „не се получи” интензивността на тревогата започва да спада. Така за да се справите с паниката, трябва просто да поискате да я изпитате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X