Напишете дума/думи за търсене

В Русия арестуваха робот

Източник: sciencealert

Руската полиция арестува робот по време на демонстрация на поддръжници на руския кандидат-депутат Валери Калачев в столицата Москва. Машината си има име, казва се Промобот и е дело на едноименна руска компания, съобщава научното издание Science Alert, цитирано от kanal3.bg.

Според говорител на компанията, преди да бъде арестуван роботът е събирал мнения на гласоподаватели по множество теми за по-нататъшно обработване и анализ от екипа на кандидата за депутат. Това обаче се видяло непозволено от закона на участник в митинга и се обърнал към силите на реда. В интервю за изданието Inverse представителят посочи още, че полицията дори се е опитала да сложи белезници на машината. Според свидетели "престъпникът" не е оказал никаква съпротива при задържането си.

Самият Калачев е заявил пред медии, че за неговата кампания са работили няколко робота, които са събирали мнения на избиратели.

Това обаче не е първото провинение на робота Промобот. По-рано през годината той стана известен с двата си опита за бягство от лабораторията, в която е съхраняван. При първия му опит се оказа, че служител на лабораторията не е затворил добре вратата, при което машината е успяла да излезе необезпокоявана на улицата и да извърви близо 40 метра преди да остане без батерии и да предизвика задръстване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X