Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за ишиаса

Болката е странна, започва сякаш отникъде и упорито настоява да остане. Не й обръщате особено внимание в началото, но преди да се усетите, тя е завладяла и деня ви, и нощта. Дискомфортът е мъчителен в седнало положение, почти нетърпим в легнало. Нито ви е до раздвижване, нито до почивка. Вероятно името на вашето страдание е ишиас.

Не е просто болка в кръста

Всъщност е, но не само. При ишиас дискомфортът е ниско долу в кръста, но пълзи по задната страна на единия крак. Болката е пронизваща и обездвижваща при стъпване. Не преминава при смяна на позата, не се облекчава при покой. Физическото натоварване само влошава положението.

Ишиасът е симптом

И е сигнал за проблем в областта на кръста, за който трябва да се консултирате със специалист. Причината за състоянието вероятно е притискане и възпаление на седалищния нерв, което може да се дължи на нараняване, дископатия, дискова херния, туморни образувания, инфекции, простуда. Наднорменото тегло, продължителното заседяване на едно място, ходенето на висок ток, вибрациите в превозните средства, стресът и тютюнопушенето допълнително утежняват състоянието.

Седналото положение влошава нещата

В тази поза кръстът се натоварва най-много и болката е най-сериозна. Според специалистите индикация за диагнозата ишиас е изборът на пациента да остане в изправено положение вместо да седне. Засилването на болката при кашлица или при вдигане на тежест е също показателно за ишиас. Разбира се, диагнозата се поставя след щателен преглед и образни изследвания, ако се налагат.

Как да си помогнем

Освен ако не се налага оперативно лечение, лекарят ви най-вероятно ще назначи терапия за премахване на причината за ишиаса и за облекчаване на болката с медикаменти. Физиотерапията е един от начините за намаляване на дискомфорта. Масажът, йогата, акупунктурата и някои специфични разтягащи упражнения също може да помогнат. Не пренебрегвайте също противовъзпалителната сила на билките – дяволски нокът, куркума, лайка, невен. Консултирайте се, разбира се, с лекаря си преди да им се доверите. Народната медицина предлага за облекчаване на болката външен компрес приготвен от куркума, масло и чесън или куркума с мед. Хомеопатията също има какво да предложи за намаляване на дискомфорта.

Не се предоверявайте обаче на алтернативната медицина в опитите да се избавите от ишиаса, тъй като състоянието може да налага по-сериозна лекарска намеса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X