Напишете дума/думи за търсене

13-годишна индийка почина след 68-дневен религиозен пост

Арадхана Самдария; Снимка: BBC

13-годишно момиче от Индия почина, след като родителите й я принудили да спазва строг религиозен пост. Непосилната диета включва само преварена вода, а приемът на други вещества е напълно забранен. Девойката починала след 68 дни гладуване, предаде BBC. 

Арадхана Самдария и семейството й са последователи на древната индийска религия Джайнизъм, Философията и практиката на джайнизма са основани най-вече на самоусъвършенстването на душата за постигане на всезнание, всемогъщество и вечно блаженство. В търсене на нирвана, майката и бащата на Арадхана я принудили да гладува. 

През първите 25 дни тя ходила на училище, но после престанала от изтощение. Учителите й нямали представа какво е нейното физическо състояние, за него знаели само нейни близки приятели и роднини.

Момичето спряло поста и се подложило на възстановителна диета, но 2 дни по-късно получило инфаркт. 

Индийските власти започнаха разследване по случая. Полицията на южния град Хидерабад съобщават пред "BBC Hindi", че искат да разберат дали момичето е било насилствено принуждавано да пости.

Родителите й твърдят, че тя сама поискала разрешение да се подложи на поста. Мнозина обаче се съмняват в тази версия.

Нелепата смърт на младата индийка за пореден път предизвика вълна от дебати в  относно религиозните пости и опасностите, които крият.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X