Напишете дума/думи за търсене

Ураганът Матю попиля къщата на сина на Краси Ранков във Флорида

Лилия Славова слага подвижни метални укрепления над прозорците в Уест Палм бийч. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

За пораженията и организацията на американците разказва Лилия Славова - първата съпруга на актьора, която живее в САЩ

Синът на актьора Краси Ранков - Светослав (Ети) – се оказа в окото на урагана Матю във Флорида, който помете слънчевия щат преди няколко дни. Неговият дом, в един от най-засегнатите райони - Джаксънвил бийч, засега е останал без ограда и не се знае какви са щетите по красивата му къща, която плува във вода до първия етаж.

Ети Ранков беше неотдавна в България - той сключи брак с красивата босненка Андреа в двореца в Балчик в началото на септември т.г. “Синът ми има малко дете и заедно със снаха ми са на 5 часа път от бурята. Дори не си помислиха да рискуват. Един съсед ни каза, че оградата е паднала, но не е могъл да се добере по-близо, за да види какви точно са пораженията, сподели от Флорида актрисата Лилия Славова, майка на Ети и първа съпруга на Краси Ранков.

- Лили, как сте? Добре ли сте всички?

- Живях 30 години във Вашингтон. Преди година се преместих във Флорида заедно с двете ми деца Ети и Ванели. И двамата имат къщи в окото на урагана Матю - Ети в Джаксънвил бийч, а тя - в Уест Палм бийч. За мен беше тежко 24 часа да съм в очакване - едното и другото ми дете в тези две точки! Това е първият ураган, който преживявам с децата. Аз имам апартамент на друго място и имах избора да остана на мой собствен риск вътре. Още не знаем какво точно става с къщата на Ети. Всички сме живи и здрави!

- Направихте ли предварителна подготовка за циклона?

- О, да, струваше само 5700 долара. Това са едни предпазни ламарини, които се слагат на прозорците, но това е за цял живот. Тук всички хора, които са близо до океана, имат такива. Днес бях на острова- Палм бийч! Бреговата линия е почти изчезнала. Там са ултрабогатите! Те нямат право на застраховка за урагани!

- О, предполага се, че са достатъчно състоятелни, за да се саморемонтират! Отмина ли опасността от урагана?

- За момента- да, но чакаме връщането му след няколко дни. Сега времето е прекрасно, има много счупени клони, но вече са събрани и чакаме да ги извозят. Тук има предимно палми, които са много издръжливи на вятър! Няма кал по улиците.

- Лили, какво се чуваше през нощта, когато вилнееше Матю?

- Аз съм в апартамент недалеч до океана и на 100 метра от вътрешната вода! Силен вятър, много шум, тъмнина, проливен дъжд! Но тъй като имахме тези метални завеси - не беше толкова страшно! Бяха като щит срещу шума също! Сложих и тапи в ушите.

- Запасихте ли се с вода и най-необходими провизии?

- Много вода, напълнихме ваните с вода! Замразихме шишета с вода, облякохме се дебело, в случай че спре токът. Спря на много други места, но не и при мен. 

Бъдещият зет на Лилия Славова - Даниел, който ще се жени за дъщеря и? Ванели, се е запасил с челник и газени лампи.
Бъдещият зет на Лилия Славова - Даниел, който ще се жени за дъщеря и? Ванели, се е запасил с челник и газени лампи.

- Сподели ми, че няколко часа след като е отминала бурята, си се топнала в океана. Не те ли беше страх, опасността не е отминала?

- Какъв страх, ние страха го изживяхме онази нощ! Най-много акула да ме хапне, но то това е винаги възможно, и без Матю. А и ние си имаме алигатор в двора.

- Шегуваш се!

(Отива и снима, праща снимка на домашния си любимец.) Вчера го изпратих на Аня Пенчева (б.а. - актрисата), която се обади да пита как съм! Ванели, дъщеря ми, се обади в общината да ги пита какво да правим с алигатора, а те ѝ се скараха, че едва ли не иска да го унищожи. Американците си пазят всички живи същества! Друг живот е тук!

- Вече да не тъгуваш за Вашингтон?

- Другия уикенд съм там! Дано вече да са се нормализирали полетите до идната събота.

- Има ли паника във Флорида? Хората помагат ли?

- Цари невероятна организация! От медиите до магазините! Губернаторът не спа 3 дни! Залиташе от умора! Има невероятен дух в хората! В един огромен магазин за дома- Home Depot , опашките бяха по 6 часа за дървените плоскости, които се поставят на прозорците за защита! И мениджмънтът раздаваше вода на всички хора и храна от “Макдоналдс”! Непрекъснато ни питаха съседите от какво имаме нужда! Както и ние се опитваме да бъдем полезни в такава ситуация! Получихме покани за евакуация от приятели от ФБ, които лично не познавам! Милиони, милиарди са загубите, има много хора без ток все още - при нас са около 100 000! Отвориха училища, спортни зали и магазините. Секунда по секунда ни държаха информирани! Направиха вечерен час от 6 вечерта до 6 сутринта! Това е, за да няма кражби по изоставените къщи и бизнеси! Желязна дисциплина и организация! Някъде се опитаха да качат цените, но това е наказуемо и хората ги докладваха веднага на съответните служби! Ако Матю ни беше ударил по- сериозно, загубите щяха да са наистина огромни! Оцеляхме! Това е важно!

Коя е Лилия Славова?

В САЩ тя създава театри, работи като режисьор, хореограф, преподавател и сценограф. Директор на студия, председател и собственик на частно театрално студио “Звезди”, член на всички артистични гилдии в САЩ – на кино-, телевизионните, театралните и радиоактьорите, член на Актьорския център във Вашингтон и т.н.

Първата ѝ студентка, само на 9 години, получава ролята на Козет в “Клетниците” на Бродуей!

Лилия се снима в доста филми в САЩ, където си партнира и се запознава със звезди като Джийн Хекман, Михаил Баришников, Том Круз, Матю Макконъхи, Сандра Бълок, Мелани Грифит, Мери Луис Паркър, Клинт Истууд, Деми Мур, Стивън Спилбърг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X