Напишете дума/думи за търсене

Четири кратки истории за това как може да подобрите чужд език

Мартин Грозев, Филип Пиралков, Илиан Стоименов и Албена Костова са съвсем различни хора – на различна възраст и в различни етапи на живота си. Общото между тях е, че са преживели предизвикателството езикова ваканция, организирана от „Диалог 359” с управител Мария Тошкова.

За всеки един от тях това е било вълнуващо, забавно, но и много полезно.

13-годишният Марти се оказва в Малта, след като родителите му решават да го изненадат с неочакван подарък за рождения ден. Тийнейджърът научава какво го очаква два дни преди да се качи на самолета. Родителите са напълно спокойни докато детето им е далеч от тях – още по време на подготовката са се уверили, че създадената от „Диалог 359” организация е перфектна.

„За мен това беше една, изпълнена с много емоции и преживявания ваканция. Докоснах се до спокойния живот, който водят малтийците, не ми се тръгваше от там. Разбрах, че знаейки език, аз мога да се справя сам в непозната обстановка”, споделя Марти.

„Уча английски активно от около 4-5 години. С български учители стигнах до едно прилично ниво, след което изпаднах в застой”, разказва Филип Пиралков, който работи в голяма международна компания, има амбицията да се развива, а това не е възможно без доброто владеене на английски.

Филип си харесва оферта на „Диалог 359” за курс в Кеймбридж, но признава, че е заминал със свито сърце. Страховете му изчезват още на втория ден. „Съвсем уверено започнах всичко да разбирам и с удоволствие да комуникирам с хората”, разкрива той. И допълва: „Това пътуване ми помогна да подобря английския си, да разбера как да науча езика. Престоят ми в Англия ми даде един различен поглед върху културата на страната. Този тип пътуване няма нищо общо с екскурзия. Учейки техния майчин език, ти ставаш част от тяхното ежедневие, ставаш „половин англичанин.”

Илиан Стоименов е възпитаник на гимназия "Акад. Людмил Стоянов" - Благоевград, чуждоезиков профил. Той изучава едновременно немски, английски и информационни технологии.

„Първата година в ново училище се оказа много трудна за него. Трудно беше интензивното изучаване на немски, най-вече заради това, че до този момент е учил само английски. Ние като негови родители решихме да му помогнем - подарихме му емоция, чрез която да подобри езика си с лекота. Тази възможност дава езиковата ваканция”, разказва майката Владислава Стоименова. Водещо в избора на място е желанието на момчето да следва в Мюнхен.

Илиан е очарован както от самия Мюнхен, така и от училището. Харесват му спортните съоръжения в училището, защото има възможност да плува, да играе футбол, баскетбол, волейбол. Много му допада начинът на обучение.

„Голямо предимство е, че имахме възможност за комуникацията на немски език извън часовете. Запознах се с деца от цял свят. Заедно с момчета от Швейцария, Турция, Франция се разхождахме по целия град, пътувахме с метрото”, разказва тийнейджърът. След пътуването той е уверен, че немският не е толкова труден и вече няма съмнение, че Германия е най-доброто място за неговото следване.

Албена Костова е доктор по генетика. Тя работи в голяма международна фармацевтична компания. Учила е дълги години английски в България, но не е доволна от нивото си.

Когато нейна приятелка й показва пост във фейсбук на мъж, учил английски език в Кеймбридж, тя решава, че е дошъл моментът да направи крачката в истинското овладяване на езика.

Издирва координатите на фирма "Диалог 359", която е посредничила в заминаването на клиента от Фейсбук.

След пътуването си споделя: "Учих с удоволствие, разговарях с приемното семейство, ползвах дори и „бебешки английски” за малките им внучета, когато дойдоха на гости и някак неусетно преодолях бариерата с говоренето. Пасивните думи в главата ми се превърнаха в активни”.

"Ако някой все още се чуди или колебае за езикова ваканция в чужбина, надявам се да му помогна в решението. Няма по-добро вложение от вложението в себе си. Никога не е късно да инвестираш в своето бъдеще", категорична е Албена Костова, вече свободно говорещ английски доктор по генетика.

X