Напишете дума/думи за търсене

Как да хидратираме кожата в студено време

Парното и климатиците през есента и зимата изсушават кожата на лицето ни, а съвсем не искаме това, за да не предизвикаме идването на бръчките. Как да се грижим за овлажняването на лицето си ни съветва дерматологът д-р Олеся Велинова. Тя дава идеи за това какви натурални маски, кремове и процедури да изберем за зимните месеци.

За бързо освежаване преди парти помагат плодовите маски

В студено време време подлагаме лицето си на температурни амплитуди. Докато температурата у дома или в офиса е двайсет градуса, на улицата понякога е под нулата. Тези разлики влияят пагубно на кожата и понижават имунитета й. За да го повишим може да използваме овлажняващи и подхранващи маски, които подобряват състоянието на повърхностния слой на кожата. Тук помагат плодовите маски, които си правим у дома с портокал, манго, киви, авокадо, зелена ябълка. С тях натриваме лицето си, оставяме го така за 10 мин., и измиваме кожата си. С този прекрасен пилинг преди празник или важна вечеря бързо може да се сдобием със сияние и свежест.

Нужен е защитен крем с хиалуронова киселина

През зимата е важно да използваме защитен подхранващ крем с по-плътна консистенция. „Докато през лятото използваме леки кремове или серум, сега ни е нужен регенериращ и защитен продукт, който да пази лицето като невидим филтър от ниските температури, вятъра, снега“, казва д-р Велинова. В крема може да се съдържа повече хиалуронова киселина, отколкото хидратиращи вещества. През зимата не е желателно да се използва гел или серум за овлажняване, защото са на водна основа, замръзват при студено време и са предпоставка за увреждане на кожата. Серумът може да се използва вечер у дома. Тези хидратиращи кремове съдържат екстракти от семки от грозде, както и от нар, които съдържат широка гама от витамини и микроелементи. Други кремове съдържат хиалурон, масло от ший, какао, авокадо. А текстурата трябва да избираме според типа кожа.

Биоревитализация за дълбока хидратация

Това се получава с инжекционната биоревитализация, при която се въвежда хиалуронова киселина в дълбоките слоеве на кожата. Може да се използват препарати и с добавени витамини и микроелемент, пептиди и аминокиселини. Биоревитализацията се прави три пъти през две седмици. Има момичета, на които една процедура е достатъчна за подхранване и хидратиране на кожата. По принцип ефектът трае половин година, но може да продължи 8 - 12 месеца. Друг вариант за хидратиране на кожата е въвеждане на овлажняващи продукти в повърхностния й слой с помощта на апарат с ултразвук, или с кислородна струя. Това е епидермална хидратация и е подходяща за по-младите момичета.

дерматологът д-р Олеся Велинова
дерматологът д-р Олеся Велинова
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X