Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем подходящ крем според възрастта

Когато купуваме бяла козметика за лице, трябва да знаем какъв тип кожа имаме и внимателно да четем какво съдържа тя. Дерматоголът д-р Анна Пейкова обяснява, че възрастта е от голямо значение при избора на продукти, както и спецификата на кожата.

Типът кожа е основен фактор
Ако не знаем дали кожата ни е нормална, смесена, суха, мазна, при консултация с козметик или дерматолог веднага ще разберем. Дерматоложката споделя, че се е срещала с пациенти, убедени, че кожата им е мазна, които недоумяват защо, след като я третират с продукти, предназначени за този тип кожа, ефектът е нулев. Проблемът е, че кожата им не е мазна, а всеки тип кожа има различна необходимост. Възрастта също е показател каква козметика да търсим, както и наличието на дерматити, акне и други заболявания. При проблемна кожа по-добре да посетим дерматолог, а не козметик, съветва лекарката, тъй като не всеки е квалифициран, за да направи разлика между акне и себорея, дерматит и розацея. А преди да купим козметика, трябва да я тестваме, което се прави максимум два дни, защото при чувствителна кожа неприятните ефекти (зачервяване, дразнене, опъване, прекалена сухота, залющване, оток) се проявяват дори след първото намазване. За да сме сигурни, че ще получим тестер, е добре да посетим аптека или по-голям търговски обект.

Младата кожа се нуждае от почистващи средства
Момичетата днес не пестят фон дьо тен и грим. Като прибавим и пагубното влияние на замърсяванията на околната среда, храненето, цигареният дим и стреса, няма спор, че девойките между 18 и 25 години, и по-малките, трябва редовно да почистват кожата си, за да предотвратят по-бързото й стареене. Ако тя е нормална и без проблеми, е най-удачно да се използва сутрин и вечер само почистващ продукт върху лицето. Подходящи са минеларните разтвори на Bioderma, които се предлагат за мазна и за чувствителна кожа, Hyseac на Uriage – дълбоко почистващ гел за мазна и комбинирана кожа, почистващата пяна на Guinot - Microbiotic Mousse, която е и с антибактериално и противовъзпалително действие. Хубаво е и фон дьо тенът да е за чувствителна или мазна кожа и да е с фотозащита, например на La Roche Posay със SPF 25 или на Avene или Aerateint Pure на Vichy.

Слънцезащитен крем с фактор 15-30 е добре да се използва целогодишно, а при по-интензивно излагане на слънце – и по-висок фактор. В тази възраст не е наложително да се слага нощен крем, а само почистващ продукт и дневен хидратиращ крем с фотозащита.

При акне или друг дерматологичен проблем, се препоръчва консултация с лекар и използване на измиващи гелове, например на SVR, „Акне стоп” на „Здраве”, Cleansing Antibacterial Face Gel. Те, както и всички продукти за мазна кожа, съдържат активни съставки, които регулират мастната секреция или себума. Този вид козметика се нанася вечер, а през деня се ползват матиращи продукти, които обират излишната мазнина. „Фон дьо тенът, който наистина не е комедогенен, в което се убедих от практиката си, е Toleriane на La Roche Posay. Предлага се в четири цвята, с термална вода е и има фотозащита. И все пак акнето трябва да се лекува, а не да се прикрива с фон дьо тен”, категорична е д-р Пейкова.

Козметиката с хиалуронова киселина за след 25 години
Много модерна, но и полезна е хиалуроновата киселина, която е естествена съставка на кожата. Продуктите, които я съдържат, съхраняват хидратацията в кожата. Нови предложения с хиалуронова киселина са концентриращият серум и кремът на Bioderma от серията Matriciane, дневният крем от серията „Хронолис” на SVR, който е и с антиейдж действие и със SPF 20 фактор. Нощният крем и за околоочния контур също е специално за кожа над 25 г., както и серията на Nivea - Visage Day Care. Въобще продуктите от “розовите серии” са превенция срещу първите бръчки. А при наличие на капиляри и петна, добре действат минеларните разтвори за деликатна кожа, предразположена към зачервяване. Те се нанасят сутрин и вечер върху лицето и не се отмиват.

За зряла кожа са кремовете с колаген и стволови клетки
С възрастта обикновено кожата изсъхва, но понякога се появяват различни форми на късно акне, което е хормонално обособено. Използват се специални серуми с гликолова киселина и депантенол, които водят до излющване на горния слой на кожата. Д-р Ана Пейкова пояснява, че възрастовото акне се лекува по-трудно, но ако кожата не изисква специални грижи, трябва да ползваме кремове и серуми с хиалуронова киселина или витамин С, растителни стволови клетки, колаген, пептиди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X