Напишете дума/думи за търсене

Маслото в "Последно танго в Париж" - препъникамък за Бертолучи

"Последно танго в Париж" може да се окаже препъникамък за кариерата на Бернандо Бертолучи. Наградите му, а и евентуалните бъдещи проекти на режисьора висят на косъм, след като списание "Ел" преди дни публикува видео от негово интервю и предизвика възмущението на цял Холивуд.

В клипа Бертолучи признава, че не е предупредил младата Мария Шнайдер за предстоящата сцена с изнасилване, за да може емоцията, която изпитва, да е автентична. От своя страна холивудските звезди моментално започнаха подписка, която има за цел да отнеме наградите на легендата и да бойкотира разпространението на филмите му.

Мария Шнайдер беше едва на 58 години, а зад гърба си имаше повече от 50 филма, когато почина през 2011 г. И въпреки многобройните ленти, в които участва, актрисата бе запомнена най-вече с една роля. Онази на момичето от "Последно танго в Париж". През 1972 г. тя е едва на 19 години и е никому известната актриса, а ролята й в лентата на Бертолучи е нейният дебют в киното. Там тя си партнира с 48-годишния Марлон Брандо.

"Последно танго в Париж" се превръща моментално след премиерата си в една от най-дискутираните творби в историята на киното заради скандалната сцена, в която героят на Марлон Брандо изнасилва използвайки парче масло героинята на Шнайдер. Лентата носи огромни успехи на режисьора и Брандо, ала коства кариерата на младата Шнайдер.

След дебюта на филма тя е възприемана повече като секссимвол, отколкото като сериозна актриса. А това я подтиква към сериозна депресия, която я тласка към алкохола и наркотиците. Шнайдер никога повече не се снима гола.

След толкова много години обаче става ясно, че известната сцена всъщност не е инсценирана, а Шнайдер не е знаела за това, което ще й се случи. В своето интервю пред списание "Ел" италианският режисьор признава: "На двамата с Марлон ни хрумна идеята с маслото в деня преди снимките. Но не я предупредихме. Исках да заснема реакцията й като момиче, а не като актриса."

Това, което предизвиква истинското възмущение на холивудския свят обаче, е фактът, че Бернандо Бертолучи съвсем откровено сподели, че не чувства вина за начина, по който е решил да заснеме сцената.

“Мисля, че ни мразеше. И мен, и Марлон, за това, че не й казахме какво планираме." Макар че "Последно танго в Париж" е обявено от критиците като филм, който ще вълнува публиката, докато киното съществува, множество холивудски звезди се заканиха, че повече никога няма да гледат филмите на Бертолучи. Евън Рейчъл Ууд написа: "Тези двамата са болни, за да си мислят, че това е окей." Джесика Частейн определи ситуацията като "отвъд отвратителното" и добави, че й се гади. А Крис Евънс, който играе небезизвестния герой от комиксите на "Марвъл" - Капитан Америка, заяви, че двамата злодеи трябва да са в затвора и добави: "Никога повече няма да погледна Бертолучи със същите очи."

Единствено актрисата Ана Кендрик отбеляза, че Шнайдер е споделила за въпросната сцена много отдавна. И именно заради това скандалът с изнасилването всъщност не би трябвало да се превръща в новина чак сега. Шнайдер признава още през 2007 г., че се е почувствала “леко изнасилена”, но едва откровението на самия Бертолучи превърна известната сцена в скандал. В своето интервю тя казва, че моментът не бил включен в сценария: "Казаха ми за всичко това минути преди да започнем да снимаме сцената, а аз толкова много се ядосах.

Може би трябваше да се обадя на мениджъра или агента си, които да извикат адвоката ми, защото не е редно да насилваш някого да направи нещо, което не е в сценария, но тогава не знаех как да реагирам. По време на сцената това, което Марлон правеше, не беше истинско, но аз плачех с реални сълзи. Чувствах се унижена и малко изнасилена и от Брандо, и от Бертолучи. След всичко това те дори не ми се извиниха. За щастие случката не се повтори."

Но това откровение предизвиква повече въпроси, отколкото дава отговори.

Според думите на Шнайдер тя отчасти е знаела какво ще се случи и също така потвърждава, че действията на Марлон Брандо са били актьорски, а не истински. И ето за това самият режисьор излезе със специално обращение веднага, след като скандалът се разгоря. Той нарече критиките срещу него "нелепо недоразумение".

“Преди няколко години в “Синематек Франсез” някой ме попита за сцената с маслото. Аз уточних, но може би не съм бил ясен, че съм решил с Марлон Брандо да не информираме Мария, че ще ползваме масло. Исках нейната спонтанна реакция на тази погрешна употреба [на маслото]. Ето къде лежи недоразумението. Някои са помислили и мислят, че Мария не е знаела за насилието срещу нея. Това не е вярно!

Мария знаеше всичко, защото беше чела сценария – там нещата са описани. Единствената новост беше идеята за маслото. И това, както научих много години по-късно, е обидило Мария. Не насилието, на което е обект в сцената, то е разписано в сценария.”

Нели Христова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X