Напишете дума/думи за търсене

Мултитаскингът намалява продуктивността

СНИМКА: Pixabay

Постоянните разговори в социалните мрежи и всякакъв вид разединение на работния процес оказват негативен ефект върху работата на служителите, пишат от Би Би Си. Днес работният ни процес е обвързан с множество прекъсвания – имейли, съобщения, работни срещи, нуждаещи се колеги.

Много компании дори насърчават хората да се заемат с редица задачи по едно и също време. Офисите, разположени в големи отворени пространства, провокират импровизирани диалози, които изискват от служителите да извършват едновременно няколко коренно различни дейности.

Все повече експерти твърдят, че опитите за изпълнение на няколко задачи наведнъж намаляват продуктивността ни. В действителност можем да свършим много повече работа, ако сме съсредоточени само върху една дейност.

Причината за това е в начина, по който е програмиран човешкият мозък, а именно да се захваща с единични задания. Мислим ли, че сме по-ефективни, изпълнявайки няколко неща наведнъж, тотално бъркаме. Докато мозъкът е фокусиран върху определена задача, заемането с нови го кара само да циркулира напред назад.

Редовното затрупване със задачи намалява познавателните ни способности. То довежда до незадълбочено мислене, редуцира креативността и повишава броя на грешките, които правим. Способността да се абстрахираме от ненужната информация също бива засегната, което отнема вниманието ни от съществените въпроси.

Претоварването с много дейности по едно и също време може да повиши нивото на стрес и дори да доведе до депресия. Въпреки че този начин на работа все повече се налага в модерните компании и ни кара да се самозалъгваме, че сме изключително полезни, той не се препоръчва от специалистите.

Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X