Напишете дума/думи за търсене

Защо има разлика в здравето на мъжете и жените

Причината за разликите в биологичните показатели при двата пола, са хормоните, казва д-р Адам Тейлър, лектор по анатомия в Медицинския университет в Ланкастър, пише “Дейли мейл“. 

Тези хормони могат да повлияят на много аспекти на здравето - от това колко бързо косата ни расте до това колко бързо мигаме и дори колко бързо смиламе храната и разграждаме алкохола. 

Изводите са, че:

Мъжете смилат храната по-бързо.

Храната се придвижва в храносмилателната система на жената 5 пъти по-бавно отколкото при мъжа, според гастроентеролози.

Причината за това е, че жените имат по-малки стомаси, които произвеждат по-малко киселина, за да смелят храните.

Техният по-бавен темп на усвояване е свързан и с женския хормон естроген, който има релаксиращ ефект върху дебелото черво и червата, според проучване от Американската Клинична и Климатична асоциация.

Жените имат по-учестено сърцебиене.

Сърдечният ритъм на жената избързва с 1,7 до 2,3 часа напред от този на мъжете.

Това прави жените сънливи и по-бързо уморяващи се спрямо мъжете.

Сърцето на жената е около две трети по-малко от това на мъжа, с тегло около 120 грама, в сравнение със 180 грама при мъжа.

По-малкият размер го кара да бие малко по-бързо.

Докато мъжкото сърце бие 70-72 пъти в минута, женското отбелязва възрастен 78-82 удара в минута.

Жените са склонни да мигат по-често и по-бързо, отколкото мъжете - около 14,9 пъти в минута, в сравнение с 14.5 пъти при мъжете.

Отново за виновник се смята женският хормон естроген, който стимулира производството на смазочни материали, включително и в очите.

Скоростта на мигане на жените, които взимат контрацептиви се покачва средно до 19,6 пъти в минута.

"Възможно е противозачатъчните хапчета да влияят на лещовидното ядро, център за контрол на мозък, отговорен за мигането," обяснява Харминдер Дуа, професор по офталмология в университета в Нотингам.

Жените се напиват по-бързо.

Жените имат по-малко количество от ензима, който разгражда алкохола.

"Жените имат само около една пета алкохолдехидрогеназа в стомасите си, така че се напиват по-бързо, отколкото мъжете", обяснява д-р Мариан Легато, основател на Фондацията за Специфична медицина при половете в Ню Йорк.

Според изследване на Университета в Мисури, жените имат по-засилени симптоми на махмурлук - дехидратация, умора, главоболие, гадене и повръщане - са по-тежки от тези на мъжете.

Косата на мъжете расте по-бързо.

Човешката коса расте с около 1.25 см на месец.

При мъжете растежът на косата се случва с около 6.5 на сто по-бързо отколкото при жените, според проучване, публикувано в списание на “Investigative Dermatology“.

Това се дължи на мъжкия полов хормон тестостерон, който стимулира фоликулите да произвеждат коса по-бързо. Въпреки това естрогенът при жените, кара косите им да растат с няколко години повече от тези на мъжете.

Жените говорят по-бързо.

Спорен изследвания е установено, че жените са склонни да говорят по-бързо, отколкото мъжете, особено в социални ситуации.

Една от възможните причини е, че естрогенът засилва дар словото, докато тестостеронът го забавя.

Освен това, основните области в главния мозък, свързани с речта и социалното взаимодействие са по-големи с 23 на сто при жените, твърди проучване във вестник “Open Anatomy“.

Според проучване от 2013 г., друг фактор за бързото говорене при жените е протеин в мозъка свързан с езика, наречен FOXP2.

Изследователи от Университета в Мериленд взели проби от десет момчета и момичета на възраст между три и пет.

Резултатите показали, че момичетата имат 30 на сто повече от протеина FOXP2 от момчетата в мозъчните области от ключово значение за езика при хората.

Лоуан Бризендин, а невролог и автор на “The female brain“, казва: "Ние знаем, че момичетата проговарят по-рано и имат двойно или тройно повече думи в речниците си, отколкото момчета.

Проучването е публикувано в научното списание “Бюлетин на националната академия на науките“. 

Мария Узунова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X