Напишете дума/думи за търсене

Най-чудатите коледни обичаи

Всяка държава отбелязва коледните празници по различен начин, но има такива, които наистина са изключително странни, припомня "Дарик". Ето някои от тях:

Лошият Дядо Коледа

Ако си мислите, че най-лошото, което може да ви се случи около Коледа, е да влезете в списъка с лошите деца, значи не сте чували за Крампус - злият двойник на Дядо Коледа. Той налага наказания на всички деца, които са били непослушни през изминалата година.

В Австрия на 6 декември мъжете се превъплъщават в тази страшна роля, като се преобличат с дяволски костюми. Напълно възможно е, след тяхната обиколка на града, на сутринта вместо подаръци, да откриете въглени в коледния чорап.

Това поверие произлиза от алпийските страни и може да се срещне още в Унгария, Бавария и Словения.

Caga Tio

Тази традиция също е доста странна и се среща в Каталония. Хората там издълбават някой дънер, който поставят на четири крака и му рисуват усмивка на лицето. Всяка вечер за този дънер се полагат специални грижи - оставят му се лакомства и го завиват, за да не се разболее.

Навръх коледния празник житейският път на това дървено изобретение приключва в камината, като се налага с пръчки и се подканя то да върне лакомствата обратно. Докато се извършва обичая, всички изпълняват конкретна коледна песен, посветена на случая, за да подтикнат дънера да пусне повече сладки.

Коледният козел

Превъплъщение на бога Тор в скандинавските страни е козелът, тъй като се счита, че божествената колесница е била теглена от такива. По тази линия митичните създания могат да се срещнат в Швеция, Норвегия и някои други техни съседки.

В Галве, Швеция всяка година покрай Коледа се изгражда 13-метров козел от слама, който нарушители на реда винаги успяват да възпламенят и опустошат от 1966 година насам. Друг коледен трик е да се прокара такъв коледен символ в съседския двор, без да те усетят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X