Напишете дума/думи за търсене

Исторически тайни, отнесени в гроба

Момчето, умряло за каузата

Когато се записва в армията, Сам Дейвис е едва 18-годишен. Неговата смелост и уменията му бързо му спечелват славата на "Момчето-герой".

Времената обаче са размирни. Америка е разтърсвана от Гражданска война и всеки подозира другия. За да се пренасят важни съобщения, било наложително да се намери някой, който би рискувал живота си, за да запази поверителната информация, с която разполагал.

Раняван няколко пъти в сражения, Дейвис доказал, че на него може да се разчита, затова скрили в седлото на коня му карти и документи и го пратили да ги пренесе. През ноември 1863 г. Сам бил заловен. Той отказал да издаде другарите си и да разчете картите. Дейвис бил осъден и обесен на 21-вия си рожден ден, но запазил военната тайна.

Свидетелят на президента

October Surprise conspiracy theory е конспиративна теория, според която Роналд Рейгън заговорничил с Иран, за да забави освобождаването на 52-мата американски заложници и по този начин да повлияе на хода на изборите през 1980 г.

Официалната версия е, че тогавашният вицепрезидент Джордж Буш не е ходил в Париж, за да повлиява на изхода от кризата. Само че се появяват съмнения, че историята, разказана от съпругата му Барбара, е измислена и алибито на Буш за въпросния ден също е лъжа. Дълго време името на свидетеля, който може да потвърди достоверността на казаното, се пази в тайна за негова безопасност. Когато се разкрива обаче и журналистът Робърт Пери решава да го разпита, свидетелят умира, преди Пери да стигне до него.

Дерек Пърси подмамвал и убивал деца.
Дерек Пърси подмамвал и убивал деца.
Самотникът, убивал деца

Дерек Пърси, самотникът, който започнал да проявява странности в поведението си още като ученик, е един от най-жестоките убийци, вилнели в Австралия.

Пърси дори сам бил описал ужасяващите си фантазии за това как отвлича, изнасилва и убива малки деца.

Когато бил на 20, Пърси бил обвинен в жестокото убийство на 12-годишно момиченце. Смята се, че той е отвлякъл и убил още 8 деца.

Когато лежал на смъртното си легло с рак на белия дроб, полицията се надявала, че той ще разкрие какво се е случило с децата. Убиецът обаче отнесъл тайната в гроба.

Сгрешената самоличност

През 2012 г. на 91-годишна възраст в старчески дом в Южна Германия умира Джон Демянюк. Той бил осъден за съучастие в избиването на 27 900 евреи в нацисткия лагер на смъртта Собибор в окупирана Полша по време на Втората световна война.

Демянюк служел в Червената армия, но бил пленен от германците, които го вербували и назначили за надзирател в концентрационния лагер в Собибор. След войната Джон Демянюк емигрирал в САЩ, където работил в автомобилен завод в Кливланд, щата Охайо. По искане на германското правосъдие през май 2009 г. бил екстрадиран от САЩ в Германия, където през ноември започнал процесът срещу него.

В продължение на години Джон се борил с обвиненията срещу него, като упорито твърдял, че не е участвал в Холокоста, а за всичко била виновна сгрешената му самоличност.

След множеството проведени разследвания, които се опитвали да стигнат до истината, в крайна сметка никой не бил сигурен кой всъщност е Джон Демянюк и какво е правил.

Жената от блатото

"Убийството на жената от блатото" е една от мистериите на Австралия, която може би никога няма да бъде разкрита. Жената на заподозрения Есме Ливингстън отнесла тайната в гроба през 1993 г., като така и не свидетелствала срещу мъжа си.

През май 1952 г. Маргарет Клемънт изчезнала при мистериозни обстоятелства. Огромното имение, което притежавала, било оставено и се превърнало в блато. Маргарет и сестра били наследили собствеността от майка си. Двете дами използвали парите, за да пътуват, а когато се върнали, съседът им убедил Маргарет да продаде имението на много ниска цена, а собственичката му изчезнала.

Години по-късно открили човешки кости, заровени близо до имението. Дали обаче съседът е убил Маргарет остава загадка.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X