Напишете дума/думи за търсене

Искам да съм веган. Дали?

Споровете по темата относно ползите и вредите от спазването на хранителен режим, лишен от животински продукти, не спират, пише CNN. Ясно е, че липсата на достатъчно протеин в организма може да забави възстановителните процеси в тялото ни, но има ли значение видът на самия протеин?

Що се отнася до типа на тези вещества, в проучване през 2013 се твърди, че млечните протеини успяват по-добре да въздействат на мускулите след натоварване, отколкото соевите. Експертите отдават тази разлика на по-високото съдържание на аминокиселини в млечния протеин, които спомагат за създаването на нови протеини, нужни на тялото.

Други специалисти възприемат тези твърдения като остарели разбирания. Те не отхвърлят факта, че протеините са от изключително значение за възстановителните процеси в организма, но считат, че тези в зеленчуците и зърнените храни са предостатъчни.

Посочват за пример животни, които са с внушително масивни тела, като жирафи, слонове, бикове и са изцяло вегани. Те успяват само с този вид храна да възстановят организма си изцяло след ежедневните функции и дейности, които изпълняват.

Експерти твърдят, че веганството дори може да оказва положителен ефект по време на лечебен процес. Растителните продукти спомагат за регулирането на нивата на възпаление.

Разбира се, не всички са съгласни с това, че месото е най-големият причинител на възпалителни процеси. Други изследвания показват, че храните, богати на въглехидрати, могат да бъдат много по-опасни от месните продукти.

Връзката между по-високите нива на протеин и натрупването на мускулна маса и телесно тегло е неоспорима. Те оказват влияние и върху костната минерална плътност.

"За отчитането на най-добрият вариант относно хранителния режим, свързан с възстановителните процеси, е нужно все още време", казват специалисти. Със сигурност обаче има значение с какво се храним и промяната в приема на даден вид хранителни вещества би оказала влияние при евентуално лечение на определен проблем.

Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X