Напишете дума/думи за търсене

Водораслите и "фалшивите" храни са сред кулинарните трендове на 2017-а

Тенденциите идват и си отиват, следвайки логиката на търсенето и предлагането във всяка сфера на живота. Храната е една от най-динамичните и винаги е била предизвикателство за експертите. През октомври миналата година писахме за модата в коктейлите за 2017-та. Сега е ред за тенденциите в културата на хранене, за които се произнасят едни от най-уважаваните експерти от Baum+Whiteman.

Домашна храна и виртуално търсене. Подобно на Airbnb платформата, чрез която частни лица по цял свят предлагат нощувки на туристи, мобилни приложения ще посочват на пътуващите къде могат да хапнат домашно приготвени местни ястия. В момента има бум на създаването на такива приложения, като със свои менюта се включват и професионални готвачи. Налице са дори първите опити за създаване на такива ресторанти.


"Фалшиви храни". Визуалният ефект е важен за желанието да хапнем нещо или да го отхвърлим. На това ще заложат "манипулаторите", като например във вегетариански бургер използват зеленчуци, така приготвени, че да приличат на къс мляно месо. Това ще доведе и до търсенето на нови технологии в тази насока.


Месари в заведенията. Очаква се през 2017 г. много популярни да са ресторантите, в които процесът на приготвяне на храната ще се случва пред клиента. Затова месарите вече няма да транжират само скрити някъде в кухнята, а ще го правят и пред очакващите порции с прясно месо.


Водорасли и умами. Ще има бум на ядливите водорасли. това е свързано и с изкушението да се усети петия вкус, много модерния "Умами". Произлиза от Япония и в превод означава "приятен, апетитен". Научното обяснение гласи, че усещането идва, когато молекула на L-глутамат в храната се свърже с рецепторите. Като пример се дават отлежали храни, а експерти у нас твърдят, че пастърмата е подходящ пример. Желанието да се предлагат на клиентите водорасли и умами ще доведе и до разкриването на специализирани ресторанти на различни места в света.


Купи. С оглед на увеличаване на консумацията на супи и използването на водорасли в различни комбинации се прогнозира, че сервирането на храна в купи ще е все по-популярно. Това ще улесни готвачите, на които няма да се налага прекалено да се фиксират във визията.


Остатъци от растителни продукти. Все повече готвачи ще се вгледат в разхищението на храна. Затова прогнозата е, че части от моркови, домати, чушки, ябълки и т.н. ще се използмат през 2017 г. много активно за декориране или дребен акцент към вкуса на блюдото.


Сладоледи за instagram. Догодина ще продължи тенденцията, според която хората ще търсят като десерт сладоледи с възможно повече съставки - като вкус, текстура, цвят. Например може да съдържат като допълнение парченца кейк, захарен памук и всякакви други ядливи декоративни допълнения. А удовлетворението ще идва освен от нестандартния вкус, също от възможността да се направи ефектна снимка, която да се публикува в instagram.


Пикантно и сладко накуп. Влагането на подправки в ястията е изкуство. Изкушението пък да се пробват нови комбинации е неизчерпаемо. Затова една от най-експериментираните през 2017-та според Baum+Whiteman ще е пикантно със сладко. Като например пикантно пържено пиле, полято с кленов сироп, или сервирано с гофрета и плод.

Милена Вълкова
Снимки pinterest

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X