Напишете дума/думи за търсене

Защо сините храни са лечебни

Сигурно не подозирате, че се зареждаме с различна енергия според оцветяването на продуктите в чинията ни. Можем дори да се справим с енергийни дисбаланси само с цвета на това, което ядем. Не е случайно, че плодовете и зеленчуците, узрели на слънце са най-ценни, защото съдържат в себе си целия спектър на светлината. Чрез тях косвено приемаме слънчевата енергия - най-важното за здравето ни.

- Знаете ли, че сините храни, към които могат да се отнесат сините сливи, сините домати, гроздето, боровинките, къпините, трънките могат да са полезни при проблеми с гърлото, безсъние, сърбежи, главоболие, възпаления, спазми, шарка. Те помагат при инфекциозни процеси с висока температура, имат антисептично действие и стягащ ефект.

Обяснението е, че синьото е цветът на пета чакра, която е в зоната на гърлото, където се намира и щитовидната жлеза.

- И докато зелените храни успокояват тялото и емоциите ни, сините носят тишина и покой на ума, спасяват от превъзбуда и действат охлаждащо. И все пак не прекалявайте със сините храни, защото този цвят в по-големи дози може да действа и депресиращо.

- Ако решите да сервирате сини храни, комбинирайте ги с оранжеви или ги поднесете в оранжев съд.

Между другото

Специалисти по хранене твърдят, че синята храна е най-малко апетитна. Във Великобритания направили експеримент, като боядисали в синьо любимите храни на група доброволци. След като ги дегустирали, те признали, че нещо не им били толкова апетитни, макар и да имали приятен вкус.

Учените даже твърдят, че ние инстинктивно избягваме сини, лилави или черни храни, защото обикновено ги свързваме с нещо развалено и не толкова вкусно.

малък съвет

Ако искате да отслабнете, сервирайте храната си в сини чинии. Използвайте сини покривки, сини салфетки... Може пък да укротят малко апетита ви. Ако обаче имате злоядо дете, не боядисвайте кухнята си в синьо и, разбира се, дръжте синята посуда далеч от него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X