Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаваме симптомите на инфекциозните болести при децата

Има няколко инфекциозни болести с подобни кожни симптоми, които може да объркат и родителите, и дори лекарите по отношение на тяхната диагностика. Добре е да разпознаваме тези проблеми, за да сме наясно, ако детето ни страда от някой от тях. Кои са те и как протичат?

Скарлатина

Това е стрептококова инфекция на гърлото, придружена от разпространен обрив. При този вид шарка малкото не се чувства добре дни преди заболяването, боли го главата, има треска, повръща, гърлото му е възпалено. Обривът е червен и на пипане е твърд като шкурка. Той започва в подмишниците, слабините и гърба. Болестта продължава около три седмици.

Варицела

Първите симптоми на болестта обикновено са няколко пъпки по тялото, лицето и главата. Някои от тях имат жълтеникави мехури на върха, пълни с течност, които се пукат, сърбят и образуват коричка. Възможно е бебе да се зарази от варицела при контакт с възрастен болен от херпес зостер. При някои деца температурата се покачва до 38 градуса. Сърбежът може да се облекчи с потапяне във вана с разтвор на царевично нишесте, сода бикарбонат или овесено брашно за десетина минути. Много е важно да не къпем бебето с шампоан или сапун, да опитаме да му попречим да лющи коричките. Нужно е да се мият ръцете на детето три пъти дневно, а преди лягане да му се слагат памучни ръкавици, за да се избегне чесането по време на сън.

Морбили

Първите симптоми се появяват от 9 до 16 дни след заразяването. През първите 3-4 дни няма обрив. Състоянието на пръв поглед прилича на настинка, която става по-сериозна. Очите на малкото са зачервени и сълзят. Появява се и суха кашлица, която става честа, а температурата се повишава с всеки следващ ден. Обривът се появява по-късно като розови петна. Те постепенно се разпространяват по лицето и тялото и стават по-големи и тъмни. След това състоянието на детето бързо се подобрява. Най-често то има възпаления на ушите, бронхит и пневмония. Морбили се предотвратява с имунизация през 12-ия месец от живота на бебето, а реимунизацията се прави на петата година.

Рубеола

При рубеола гърлото на малкото може да е леко възпалено и да има невисока температура. Обривът е от розови петна, които покриват тялото още на първия ден. На втория те леко избледняват и се сливат помежду си, така че тялото изглежда по-скоро зачервено. Най-характерният симптом са подутите и болезнени лимфни възли на тила, зад ушите и от двете страни отзад на врата. Рубеола обикновено се развива от 12 до 21 дни след заразяването. Не се налага детето да е на легло, но е нужно да е под карантина. Ваксината против заболяването се поставя през 12-ия месец от живота на детето и се повтаря на 5-годишна възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X