Напишете дума/думи за търсене

Как да чистим съдовете без битова химия

Продължаваме нашата поредица със съвети за по-здравословно и по-вкусно приготвяне на ястия. Може да изпращате въпроси до нашите консултанти на [email protected] или на страницата ни във Facebook.

Нормално беше да получим и такъв въпрос, който не е пряко свързан с готвенето. Събрахме за вас някои много практични идеи лесно и без вредни средства може да почистите съдовете във вашата кухня.

Шишета, в които е останал остър мирис от нещо, се изчистват чудесно с брашно от горчица (синапено брашно). Брашното се разбърква с малко гореща вода, налива се в шишето, разклаща се силно, след което се оставя да престои 15 минути. Налива се хладка вода, изплаква се с нея, а после и със студена вода. Ако мирисът не изчезне, повторете.

Белите пръстени по стените на шишета и кани, които произхождат от държане на варовита вода, се отстраняват, като се налеят няколко капки кипяща солна киселина, след което шишето се допълва с вода и се разклаща. После се изплаква обилно със студена вода.

Мътни шишета се чистят много добре, като се напълнят с гореща вода, към която се прибавя 1/2 чаша оцет, 1/2 чаша сол и 1-2 сурови картофа, нарязани на кубчета. Шишетата се оставят да престоят така няколко часа, след което се разклащат силно и се изплакват с чиста вода.

Наслоена утайка от варовита вода по шишета, кани и чаши се чисти отлично, като се напълнят с оцет и се оставят да киснат едно денонощие.

Стъклени буркани, шишета и други стават сравнително малко чупливи при промяна на температурата, като се сложат в съд със студена вода, на дъното на който са постлани кърпи. Оставят се да врят 1 час, след което изстиват във водата, в която са врели.

За да избелее потъмнял от дълга употреба порцеланов съд, изтъркайте го със сода бикарбонат или с оцет и сол.

Предмети от метал стават по-лъскави, като се търкат със сух смачкан вестник.

Когато алуминиевата тенджера потъмнее от продължително готвене, сварете в нея вода с 3-4 супени лъжици оцет.

За да премахнете на петната по загорели алуминиеви съдове, налейте студена вода, нарежете 3-4 глави кромид лук и го сварете или разрежете една ябълка наполовина и търкайте прегорената част с отрязаната повърхност, след това измийте с вода и сапун.

За да отстраните ръжда от тенекиени тавички или форми, натрийте ръждясалата част със зелен домат, разрязан на две, оставете съда да престои така няколко минути и го измийте.

За да се отстранят кафяви петна по съдовете, причинени от печене във фурната, изтрийте ги добре с влажна сол. Измийте ги неколкократно, докато петната изчезнат.

За да се отстрани напълно мирисът на лук по някой съд, сипете на дъното му 2-3 супени лъжици оцет, сложете го на огъня да поври 2-3 минути и го измийте след това със сапун.

Някои тенджери добиват тежък дъх след продължително готвене. За да го отстраните, от време на време ги изтривайте с дървени въглища, счукани на прах.

Машинката за мелене на месо или орехи се измива много лесно с гореща содена вода, изплаква се с чиста вода, частите й се оставят да изсъхнат и след като се сглобят отново, се прибират на сухо място.

Стъклените чаши, купички и буркани се измиват много добре и добиват блясък на кристални, като във водата, в която се мият, се налеят 1-2 лъжици оцет и се прибави 1 лъжица сол.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X