Напишете дума/думи за търсене

Режисьорът Димитър Коцев-Шошо бил помощник-готвач в Холандия

“Аз съм почти професионален готвач, който всъщност не може да готви”, казва шеговито режисьорът Димитър Коцев-Шошо. И трудовата му книжка го доказва. Преди години живял в Холандия заедно със свои приятели. Там работел като помощник-готвач в ресторант. Не се задържал много. След 3 месеца преценили, че нямат нужда от неговите умения. “Не бях много добър”, признава си със смях режисьорът. Там обаче научил много неща и сега може да реже зеленчуци като професионалист.

И макар че страстта му е правенето на филми, а не готвенето, Коцев знае как да се развихри в кухнята, стига да има подходящото настроение. “Когато готвя, гледам да вземам вдъхновение от майстори в тази работа.”

Неговият приятел, операторът Венцислав Нешев, е най-добрият готвач, когото познава. “Обичам да го гледам как прави от нищо нещо. Човекът има страхотен усет за кухня”, категоричен е Шошо. Нешев като ученик живял в Париж и попил от вкуса на французите. Докато го гледа как готви, Коцев се вдъхновява да покаже собствените си кулинарни умения, но Нешев си остава непостижимо добър. Той умее да приготвя абсолютно всичко. Коцев знае, че истинското майсторство не е в това да сготвиш нещо сложно, а нещо простичко, с малко продукти и подправки. “Да речем, паста само с домати, която да е по-вкусна от всичко, което си ял”, а Нешев прави точно такава. Затова за Коцев готвенето не е само спазване на рецептата, а усетът, с който приготвяш ястието.

“Аз имам такъв усет

само и единствено за

овкусяване на

салати”,

казва със смях Шошо. Дори не се налага да я пробва, за да уцели правилното количество на подправките. Режисьорът обича да приготвя лесни неща като таратор, постни манджи и различни салати. Месото е капризно за приготвяне, защото изисква много време и точност при печенето.

Преди няколко дни за пръв път прготвил кюфтета за децата си. “Те не са много сложно нещо за правене според повечето хора”, казва Шошо. Попадат обаче в категорията месо. Затова отворил интернет и написал кюфтета. Излезли три рецепти. “Казах си - първата и втората само аматьорите ще ги вземат”, затова като истински професионалист се спрял на третата. “Е, имаше проблеми в целостта на някои от кюфтетата, но вкусът беше хубав”, спомня си с усмивка Шошо. Овен това се харесали на най-добрите дегустатори - децата.

С вкусната храна човек може да прекали. Веднъж режисьорът щял да умре от преяждане в един арабски ресторант в Израел. “Накрая просто щях да се пръсна.

Това е моментът, в

който от лакомия

просто щях да се

самоубия”,

спомня си Коцев. Причината е, разбира се, многото вкусни и разнообразни ястия. След тях по правило следвал десертът. Тогава режисьорът казал: “Аз така или иначе сладко не обичам, така че няма да го ям.” Накарали го обаче да опита една хапка. “След това щях да се сбия с останалите за цялата тава”, смее се Шошо. Ябълката на раздора била кадаиф с козе сирене, натрошени ядки и захарен сироп. “Това беше най-вкусното нещо, което съм ял през живота си.”

Като дете бащата на Шошо, великолепният актьор Константин Коцев, често ходел на турнета. Преди да остави двете си деца обаче, отивал до супермаркета и купувал 3 замразени пилета. Слагал ги в хладилника, а докато го няма Шошо и сестра му си правели пиле на грил с малко сол и черен пипер. Често си приготвяли и таратор.

Малкият Шошо още тогава имал голямо въображение и

дори успял да си

“изобрети” собствена

рецепта

Вземал буркан консервирани нарязани домати. В него слагал олио, сол, черен пипер, чесън и натрошено сирене. Хапвал го с филийка хляб. “Това ми беше алтернативното меню на пилето на грил”, спомня си със смях режисьорът.

Отдавна се отказал да приготвя вкъщи туршия. Причината е, че преди години правел филм за вредата от солта. Тогава експерт показал 100 г зеленчуци, сложени в туршия, и същото количество в салата. След това сравнил солта, която добавяме към двете. Коцев видял, че в туршията се слага много повече. Оттогава всеки път, когато я пробвал, усещал соления ѝ вкус.

Режисьорът за разлика от много хора не е почитател на сладкото. Харесва свежите и лесни храни. Любимата му салата е зелената. Към нея добавя млад чесън, репички, малко мента, кисело мляко и зехтин. Макар и да звучи просто, обича да приготвя и таратор. Към него обаче

прибавя една

нетрадиционна

подправка - мента

Нарязва я много на ситно и, разбира се, не слага твърде много, за да не стане доминира вкуса ѝ. Ако тараторът попие само леко нейния дъх, се получава много освежаващо.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Най-свежата салата

необходими продукти:

зелена салата

пресен лук

пресен чесън

репички

мента

зехтин

сол

кисело мляко

Начин на приготвяне:

Измиваме добре всички зеленчуци и накъсваме зелената салата. Нарязваме лука, пресния чесън, репичките и ментата. Прибавяме ги към салатата. След това приготвяме дресинга, като смесваме зехтина, солта и киселото мляко. Заливаме с него салатата и я разбъркваме добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X