Напишете дума/думи за търсене

Физиогномика - какво казва лицето за здравето

Д-р Пенка Панайотова , снимка: Нина Локмаджиева
Д-р Пенка Панайотова , снимка: Нина Локмаджиева

Недостигът на калций - проблем № 1

“Покланям се на традиционната западна медицина - тя е незаменима при спешни случаи. Но възприетите у нас методи не могат да определят липса на калций в тялото. А той е в основата на много проблеми и заболявания, които се задълбочават с възрастта”, казва д-р Панайотова.

Недостигът на калций и компенсацията му е проблем номер 1 сред пациентите й. За да работи тялото ни добре, е нужно в кръвта да има 1% калций. При възприетото нездравословно хранене организмът дневно изхвърля около 700 мг калций. Това количество трябва да се възстанови и да се добави още. Когато внасянето на елемента не е достатъчно, паращитовидните жлези отделят хормон, който извлича калция от нетипични места. Така започва “изяждането” му първо от тазобедрените стави. Натрупването също става на нетипични места. След време се чудим откъде са се появили шипове, камъни в бъбреците, проблеми със ставите. Проблемът е още по-сериозен за хората с диабет, които изхвърлят калций в по-големи количества.

Дори и да поискате изследване на калций от своето джипи, резултатът пак ще е подвеждащ. Недостигът му води до дископатии, атеросклероза, кариеси на зъбите.

“Калций се добавя с постоянно ядене на зелени листни зеленчуци, сурови ядки, млечни продукти, морски дарове, риба, соеви продукти. За съжаление едва 30% от ценния елемент се усвояват от тези храни. Затова препоръчвам китайския начин за набавяне на калций - бульон от пилешки крачета или пача. Това са единствените храни, богати на йонен калций, който се усвоява 97% от организма. Пилешките крачета могат да се варят с подправки, зеленчуци, да се добавят в пилешка супа и после да се вадят от нея”, казва д-р Панайотова.

Игрите и движенията с повече подскоци също помагат за усвояване на калция.

Калциевите съединения са на върха на главичката на сперматозоида. При липса на калций може и двамата партньори да са здрави, но да не се получи зачеване.

Болка в зоната на опашната кост

“Все повече мои пациенти споделят за болка около опашната кост. Не съм чула някой да говори за изследвания на този проблем”, разказва лекарката. За дискомфорта споделят хора над 40-годишна възраст. И то след като е засечен с апарата за акупунктура. Някои изпитват толкова силна болка, че дори не могат да сядат нормално.

Последният прешлен от гръбнака е дискът на нашето тяло, където се съдържа цялата информация за нашето здраве. Макар и късно, човек разбира, че е трябвало да пази опашката си. Често болката в нея възниква от забравени травми или дефект по рождение. Лекува се с процедури, които обичайно се предписват за кръста, а трябва да се прилагат и върху опашката.

Основният начин за диагностика е състоянието на енергийните меридиани. Китайците постулират 6-чифтни органа-меридиани и 2 единични - преден и заден. Важно е да се спи между 22 часа и 2 през нощта. Тогава се включват в работа така наречените чудесни меридиани, които имат благотворно действие върху тялото.

Лекарката определя енергийното състояние на пациентите си чрез натиск на точки с малка метална сонда. Помага й също пръстен с течни кристали, който показва коя чакра е активна в момента. Отскоро нейните изводи се потвърждават с апарат “Акулайф” на Тян ши. Леко се натискат зони на лявата длан, която се смята за по-чувствителна. Апаратът прави електро акупунктура. Прилага се и върху ухото, където са концентрирани над 200 точки. Ако пациентът почувства леко бодване, значи в тази зона има предболестно състояние. 5-минутни процедури са достатъчни за отстраняване на блокажите. Ефектът се усеща веднага след първия сеанс. Най-бързо се повлияват болки при ставни заболявания, гастрити, безсъние.

Човек може да си прави рефлекторен масаж и у дома с турмалинов уред “Второ сърце” - така корейците наричат стъпалата. Топлите и студените масажи върху острите връхчета подобряват цялостното състояние на тялото, кръвообращението, нервната система. Турмалинът отделя отрицателно заредени аеройони, които въздействат на тялото. От същия минерал е създадена и възглавничка за добър сън. Докато спите, от естествената топлина на тялото и формите на простия уред се прави лек масаж на врата. Той подобрява оросяването на главата и подобрява паметта.

“Принципът на западната медицина е да добавя вещества там, където има информация за проблем. Тя кара организма да се променя, преустройва и това често води до отхвърляне. На Изток разсъждават по друг начин - там помагат на тялото да се възстанови по своя си начин, както е заложено по природа”, обобщава лекарката.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X