Напишете дума/думи за търсене

Първа помощ при детски температурен гърч

Високата температура може да причини фебрилен (температурен) гърч, който се изразява в неволево съкращение на една или повече мускулни групи. Това критично състояние не се получава с повишаването на температурата, а обикновено с рязкото й спадане - най-често когато е около 38 градуса. Рисковата група включва бебета от 5-6-месечна възраст до деца на 5 години.

Фебрилният гърч протича с различна тежест и продължителност (обикновено трае не повече от 15 минути).

Как да го разпознаете?

Някои от признаците са силно изразени - извиване на тялото в дъга, шумно дишане, бързи и некоординирани движения на крайниците. Други симптоми могат да бъдат ритмично потрепване на крайник или лицев мускул (ъгълчето на устата или окото например), втренчване на поглед в определена точка, остра коремна болка.

"Състоянието обикновено плаши родителите, но те трябва да запазят самообладание, тъй като няма опасност за живота на детето им - уверява педиатърът д-р Йордан Мирчев. - Необходимо е да повикат спешна лекарска помощ. Докато я чакат, не бива да се опитват да дават лекарства и вода на детето, защото може да се задави. Добре е да разкопчеят дрехите му около врата, за да диша по-лесно. Може да направят частични влажни компреси на тялото. Ако детето започне да повръща, трябва да се обърне настрани. Не бива да се бърка с пръсти или твърди предмети в устата му, защото има опасност от счупване на зъбите. Ако детето е в безсъзнание, също трябва да се постави на една страна, в стабилно странично положение, което осигурява проходимост на дихателните пътища."

Диагнозата фебрилен гърч се поставя от специалист. Необходими са изследвания, които да отхвърлят други заболявания, протичащи с епилептични гърчове, мозъчни тумори и други. Лечението се провежда с диазепам - под формата на свещички или във физиологичен разтвор, прокаран чрез клизма.

Възможно е фебрилен гърч да настъпи и при заболявания, протичащи с висока температура. Обикновено в 10% от случаите се установява наследственост. Много рядко температурният гърч може да премине в епилепсия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X