Напишете дума/думи за търсене

Как фанготерапията помага на красивата кожа

Фанготерапията, или калолечението, е една от най-търсените SPA процедури. Лечебните и козметични свойства на термалната кал се прилагат още от древността в Египет, Рим, Гърция и Индия за подмладяване и премахване на болките в ставите. Древните египтянки са я използвали основно за козметични цели, а в Аюрведа - за гинекологични заболявания.

Регенерира и стяга кожата на цялото тяло

В Бургас и Поморие чужденци от цял свят мажат телата си с вълшебната кал и луга, защото е доказано, че тя подобрява кръвообращението, прави кожата мека, гладка, красива и подхранена. Тази кал почиства, регенерира и стяга кожата по неповторим начин. Освен това лекува костно-ставни проблеми, заболявания на периферната и централната нервна система, псориазис, затлъстяване, подагра, стомашно-чревни неразположения, чернодробни и жлъчни смущения. Тя действа противовъзпалително, обезболяващо, имуностимулиращо и антиканцерогенно, активизира обмяната на веществата, укрепва костната система. Специалистите препоръчват, ако не сте успели да го направите през лятото, да отделите 10 дена от есента за терапия с кал в Поморие и това ще ви осигури здрав имунитет през цялата зима. Едно от уникалните свойства на лиманната кал от поморийското солено езеро е изключително добрия ефект, който оказва върху половата система. Смята се, че тя може да излекува дори безплодие. Калолечението се използва и за профилактика на обостряния при хронични проблеми.

Всяка процедура е добре да продължава до 20 минути

Нека процедурите се правят през ден, а може и по-рядко, с продължителност 15-20 мин. за 10-14 дни, при температура на лечебната кал 38-40° С. Тези, които нямат време да ходят на процедури в Поморие, може да си купят готови козметични продукти със съдържание на лечебна кал и да се отдадат на фанготерапия у дома. Калта лесно се нанася по кожата на тялото, и по желание по окосмената част на главата, с меки масажни движения. След това се взема душ и следва почивка от 30-40 мин. в топло помещение.

Тези, които искат да разкрасят само лицето си, могат да забъркат глинена маска, като вместо глина, да използват хума. Нейните лечебни и козметични качества също са вълшебни. Доказано е, че организмът помни и се чувства добре от 3 до 6 месеца след приключването на процедурите с кал.

Да изберем терапия:

1. Египетският метод, който се прави на открито след слънчева баня е най-древният и предпочитан. При него тялото се намазва със затоплена гъста кал, лежи се на сянка до напукване на маската, след което тялото се облива с топла морска или минерална вода.

2. Калните вани са метод, при който във вана с минерална или морска вода се разрежда 20% кал при температура около 38 °С. Тези вани премахват ставни болки.

3. Апликационният метод е процедура, при която тялото се намазва с топла кал, увива се в одеяло и найлон и така се лежи 15-20 мин. След това калта се отмива с минерална вода. Методът може да се прилага, както на цялото тяло, така и на отделни части от него, без лицето.

4. Казитарният метод се прилага при гинекологични заболявания (ендометрит, дисменорея, овариална хипофункция) и при мъже, страдащи от простатит и стерилитет.

-----

Кал не се нанася на открити рани и по възможност в зоната на сърцето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X