Напишете дума/думи за търсене

5 мита за изневярата

“Какво щастие търсиш - ти нонстоп мамиш мъжа си, а си дошла тук съвет да ти давам с единия или с другия любовник да заминеш!” Така врачка гълчи суетяща се клиентка.
Някои просто са си родени да изневеряват и го правят с леко сърце. В същото време събратята им по прегрешение се гърчат в адски мъки от угризения на съвестта. Така и трябва!

Изневярата е сред 10 смъртни гряха: “Не прелюбодействай”, е казано в Светата книга. Въпреки това 14,7% от съпругите и 21% от съпрузите го правят според британска статистика. Друга анкета - на “Дурекс”, твърди, че 40% от жените по света кръшкат, докато неверните мъже са къде по-малко - 34 процента. Истината е там някъде.
По отношение на изневярата има някои общоприети схващания, които сега ще се опитаме да развенчаем.

Мит №1

Мъжете изневеряват заради секса, жените - от емоционална потребност.

Извинете, но това твърдение предполага, че всички мъже са животни, а дамите - смотани лигли, които търсят на кого да се увесят на врата.

Американски психолог на име Гари Нюман си е направил труда да изследва 200 мъже - половината от които са неверни съпрузи, за да получи следния кардинален резултат: само 6% от изневерилите са го направили, защото са сексуално незадоволени.

48% от преспалите с чуждо обясняват, че са били подтиквани от чувството за емоционална неудовлетвореност в семейството. Тоест не заради секса.

Само 6 на сто от измамниците са преспали с жена, с която са се запознали същата вечер. В 73 на сто от случаите те е трябвало да я опознаят и ухажват поне месец, преди да си легнат с нея.

Това, от една страна, оборва твърдението, че мъжете го правят заради чистия секс, а от друга, трябва да подскаже на нежните им половинки, че
знаците за  предстоящата  изневяра могат да бъдат доловени много преди тя да се случи. Може би той закъснява, говори непрекъснато за новата колежка, излиза с нея на “работен обяд или вечеря”, по-груб е с вас от нормалното, не ви звъни вече по десет пъти на ден, не се е сещал за секс от известно време или обратно - необяснимо се е активизирал? Помислете върху това.

Още нещо в защита на така наречения силен пол - в 88 на сто от случаите любовницата не е по-млада, нито по-красива от жената.

Обобщенията са погрешни и не можем еднозначно да опровергаем първия мит за изневерите, като твърдим, че мъжете мамят, понеже партньорката не ги е галила по главичката (горната). Нито, че жените в извънбрачните афери търсят само да си начешат... крастата.

Част от мъжете имат прекомерно силен нагон и сексуалните им потребности изискват да топнат чушката в чужда паничка. Но съществуват и жени, които изпитват същите нужди. 34% от изневеряващите съпруги са напълно щастливи в брака.
 Същевременно немалко са неразбраните от половинката си индивиди и от двата пола.

Заключението: мит №1 не може да бъде еднозначно опроверган, защото не е нито истина, нито лъжа, а полуистина.

След като белята е станала, американският тертип е съгрешилите да си кажат всичко, за да им олекне, да получат нужната доза нравствено и емоционално бичуване от партньора, последвано от евентуално опрощение. Българският мурафет е в стил: “Жена, ти на мен ли ще вярваш, или на очите си?” Отричане до дупка!

Въпросът е по-скоро дали да вярваме в мит №2, че след като стомната е счупена, вече няма връщане назад.

Истина ли е, че доверието между партньорите никога не може да бъде възстановено напълно след изневярата? Сянката на третия човек между завивките невинаги разрушава връзката. В някои индивидуални случаи тя може да доведе дори до положително развитие, като допринесе за разкрепостяване в секса или подобряване на самочувствието на провинилия се.

Половината от браковете се запазват и след изневярата, показва статистиката. Двойките се разпадат, но вината рядко е само това, че единият партньор е кривнал. Причините са други и често са повече от една.

Между 53 и 55% от разтрогнатите връзки са, защото партньорите “са се отчуждили и вече не си говорят”. При желание от двете страни стомната може да бъде залепена и травмата преодоляна. Но специалистите препоръчват това да става без повече лъжи.

Мит №3

Щом веднъж е изневерил(а), пак ще го направи.

Не е непременно. Има неверници, които си кръшкат редовно и на общо основание - за тях това е здравословно и правилно поведение. Като жената, за която споменахме в началото на статията. Има и други, объркани души, на които просто им се е случило да се озоват замесени в афера. Може да звучи странно, но повечето хора попадат в такава ситуация не защото са я търсили, а по стечение на обстоятелствата и дори донякъде против волята си. Много от изневерите започват по подмолен начин - с усещането, че с някого сте си близки, в безопасност и че добре се разбирате. Този човек е съсед, колега или приятел, с когото с течение на времето започвате да споделяте и по-интимни неща.

Тук вече опираме до дефиницията на изневярата. Доколко интимни може да сте, без да “се брои” за кръшкане.

Мит №4 е относно това, че изневяра е само ако сме правили секс.

Технически определението може и да е правилно. Но в такъв случай как бихте категоризирали следното: тя излиза посреднощ от стаята, за да прати есемес на друг мъж. С текст: “Иван цяла вечер гледа мач. Писна ми!” Това изневяра ли е? Според авторката на краткото съобщение - не. Но дали мъжът  ще остане очарован, като разбере?

Ако даваш достъп до интимния си свят на човек, с когото потенциално бихте могли да бъдете сексуални партньори, то това би трябвало да се брои за изневяра.

Мит №5

Колко често сте чували жена да казва: “По-тежко ми е от това, че ме е лъгал, отколкото от физическата изневяра”? Ето това е пълен мит. Според канадско проучване жените, от една страна, се чувстват по-малко виновни, ако са направили забежка с цел секс, отколкото ако са се влюбили. От друга - по-вероятно е да изоставят мъжа си, ако е правил секс с друга, отколкото ако се е влюбил.

Любопитно е, че мъжете по-често изпитат чувство за вина от изневярата. Жените смятат, че по подразбиране имат право на щастие. Тоест, ако не са щастливи, нормално е да се опитат да го намерят другаде.

Защо кръшкат жените?  

1. Загорели са. Партньорът вече не налита на секс. Или налита, но не влага чувство. Нормално е да потърсят някого, който ще се вгледа в очите им, ще намери, че са неустоими. Това повишава самочувствието и кара дамите да се усещат отново живи.

2. От досада. Еднообразният секс може да доведе жената до лудост. В душата на всяка покорна съпруга дреме тигрица.

3. За отмъщение. Не непременно за това, че вие сте изневерили. Тя може да търси мъст, защото сте я излъгали, скрили сте пари от нея, не сте я защитили от злата свекърва. Или сте я предали по друг начин.

4. Понеже вече не се чувства близка с вас. Не споделяте, не си говорите, не сте сродни души. На жената  е необходима такава и щом не сте вие, значи ще потърси друг.

5. Иска да се отърве от вас и този начин  се струва най-лесният.

Защо го правят мъжете 

1. Жените им не ги разбират. Сексът е като водата и въздуха за всяко мъжко същество. Но по-важно и от насъщния е женското възхищение. Не го ли намери вкъщи, той ще се вгледа в очите на друга жена, пожелала да покаже овчи възторг към умствените му способности и да оцени с кокетен кикот остроумието му. 

2. 77% от кръшкачите имат приятели кръшкачи. Логиката е: “Тошо е свястно момче, но ето, че изневери на жена си. На всеки може да се случи - на мен също.”

3. Изобщо няма да споменаваме историческото обяснение - понеже мъжете по природа са такива. По-добре като номер три да посочим причината: “Защото тя ме отвращава.”

Да, жените с времето се запускат и стават дебели, непривлекателни и... да си го кажем направо - стари. Като едни същински естети, клетите мъже (които съвсем не са шкембести, плешиви, с косми в ушите и с огромни пори на носа) имат нужда от малко млада красота в живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X