Напишете дума/думи за търсене

Масови обезболяващи вдигат с 31% риска от внезапно спиране на сърцето

Снимка: pixabay

Датски учени съветват да се избягват съдържащите диклофенак лекарства и да се ограничат тези с ибупрофен до 1200 мг на ден, пише 24zdrave.bg

Най-масово използваните обезболяващи, които се приемат от повечето хора като безвредни, са свързани с повишен риск от сърдечен арест, става ясно от публикация в мартенския бро на научното сп. "European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy".

Сърдечен арест се нарича внезапно спиране на сърцето поради пълно отпадане или свръхактивност на електрическата активност на сърдечния мускул, което води до блокиране на нормалната функция и невъзможност за изпомпване на кръв към тялото. Състоянието е възможно да бъде обратимо при адекватна реакция в рамките на първите няколко минути от настъпването му. 

Нестероидните противовъзпалителни са сред най-употребяваните лекарства в света и някои като тези с активна съставка ибупрофен се отпускат без рецепта. 

"Разрешаването на тези лекарства без рецепта и без съвети за ограничения излъчва послание към хората, че те би трябвало да са безвредни", казва авторът проф. Гунар Гисласон от университетската болница "Гентофте" в Копенхаген, Дания. Предишни проучвания показаха, че нестероидните противовъзпалителни са свързани с повишен сърдечносъдов риск, което е притеснително, защото са широко употребявани, допълва той. 

Датското проучване изследва връзката между употребата на тези медикаменти и сърдечния арест. Всички пациенти в Дания, които са получили сърдечен арест ивън болница между 2001 и 2010 г., са идентифицирани от датския регистър на случаите на това заболяване. За този период това са 28 947 души. 

Събрани са и данните за предписаните нестероидни противовъзпалителни в датските аптеки от 1995 г. насам. Включени са неселективни противовъзпалителни като съдържащите диклофенак, напроксен и ибупрофен лекарства, и СОХ-2 селективни инхибитори - с активна съставка рофекоксиб и целекоксиб. От тях без рецепта в Дания отпускат само ибупрофен съдържащи медикаменти, и то в малки опаковки по 200 мг. 

Данните за всеки пациент са сравнявани за 2 периода - употребата на нестероидни противовъзпалителни в период от 30 дни преди сърдечния инцидент е сравнена с тази в предходен период от 30 дни без сърдечен арест. 

От анализираните близо 29 000 души 3376 са вземали нестероидни противовъзпалителни повече от 30 дни преди инцидента. Най-употребявани били ибупрофен - над 51% от общата употреба на този вид медикаменти, и диклофенак - 22%. 

Употребата на какъвто и да е медикамент от групата на нестероидните противовъзпалителни е свързана с 31% повишение на риска от сърдечен арест. При диклофенак повишеният риск е 50%, а при ибупрофен - 31%, твърдят изследователите. Повишен риск не е установен при употребата на напроксен, целекоксиб и рофекоксиб - може би заради нисък брой случаи, според публикацията. 

"Не мисля, че тези лекарства трябва да се продават в супермаркетите или по бензиностанциите, където не може да се даде професионален съвет как да бъдат употребявани. Отпускането им без рецепта трябва да става само в аптеките, в ограничени количества и в ниски дози", казва проф. Гисласон. Той съветва да не се вземат повече от 1200 мг ибупрофен на ден. Диклофенак е най-рисковият представител на тази група и трябва да се избягва от хора със сърдечносъдови заболявания, а напроксен вероятно е най-безопасният и може да се взема в количество над 500 мг на ден, допълва професорът. Препоръката е при всички случаи употребата да става след консултация със здравен специалист. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X