Напишете дума/думи за търсене

Новият храм на бахаите (галерия)


Впечатляващият храм се намира край столицата на Чили Сантяго в подножието на Андите и в него на молитви и медитация вече се отдават принадлежащите към бахайската религия.
Храмът е строен в продължение на 14 години по проект на базираното в Торонто студио Hariri Pontarini Architects. Постройката е комбинация от интересен дизайн, който се вписва в ландшафта, и високи технологии.

Представлява структура от 9 огънати и събрани към купола еднакви крила, които някои наричат платна. Изработена е от стомана и стъкло така, че да допуска достатъчно светлина и да създава простор, като в същото време е многолика според момента от денонощието.

Използваното стъкло е високотехнологично - пирекс, а всеки стоманен профил е отливан специално. Общо 1129 различни размер, форма и профил парчета от двата материала са свързани помежду си в сложна мрежа. Заради местоположението на храма елементите на структурата са били подложени на тестове, включващи екстремно високи и ниски температури, въздействие на вода, противоземетръсни.
В интериора е вложен много мрамор от кариерите в Естремос в Португалия. Уникалната красота на сградата се допълва и от невероятните цветови превъплъщения на светлината, включително бяло, сребро, охра, синьо, лилаво.

Бахайството е основано през XIX век в днешен Иран от персиеца Бахаулла. Изповядващите го се наричат бахаи. Вярата изповядва съществуването на един Създател Бог.

Снимки dezeen

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X