Напишете дума/думи за търсене

Суинг вълна раздвижи българите

Връщаме ви назад във времето на суинга и забавите, на които се е свирело суингинг джаз на живо, мъжете са били с изтънчени маниери, а дамите - кокетни и елегантни. Как да научим любимия танц на Ал Капоне - балбоа, както и буги вуги, линди хоп и уест коуст обясняват Даниела Годинова и нейният партньор Теодор Колев от клуб по акробатичен рокендрол и суингови танци Fresh Dance.

Хит в София са суинг танците

Вече е модерно вместо да се ходи на латино танци, да се отиде на суинг парти. Дрескодът е ретро. На почит са високите токчета и роклите при жените, а при мъжете - тирантите, бомбетата и пуловерите без ръкав на ромбове. Но преди да стигнете до вечерно суинг парти, е добре да се поизпотите в залата по танци. В суинга освен партньор са необходими бързина и издръжливост. Цялото това усилие ще бъде възнаградено с настроение и усещане за други времена, когато танцовите зали са били препълнени, а суингинг джазът - изпълняван на живо.

Всичко започва от нюйоркския квартал Харлем

През 1926 г. в Харлем отваря врати “Савой балрум”, където свирят най-виртуозните музиканти и се събират най-добрите танцьори. Там се оформя стилът линди хоп. Името му идва по повод заглавие на статия за първия полет със самолет на Чарлз Линдбърг над Атлантическия океан през 1927 г. (Charles Lindberg - Lucky Lindy Hops the Atlantis). В средата на 30-те ръководителят на клуба Хърбърт Уайт създава трупа от танцьори на линди хоп, наречена “Whitey's Lindy Hoppers”, като един от най-важните членове бил уникалният танцьор Франки Манинг. “Хопърите”, участвали в хитовите филми като “A Day at the Races”, “Hellzapoppin”, “Sugar Hill”, “Masquerade”, “Killer Diller”. Между 1941 и 1960-а година великият танцьор Дийн Колинс популяризира линди хоп и сродните - джитърбъг, линди и суинг в над 100 холивудски филма. Днес по цял свят се практикуват над 15 вида суинг танци.

В линди хоп акробатиките са на почит

Линди хоп е хит до края на 40-те години на миналия век, но в следващите 30 години вече никой не го танцува и е на път да изчезне. За щастие през 70-те група танцьори гледат мюзикъла “Hellzapoppin” с уникалните чернокожи танцьори, започват да ги издирват и намират великия Франки Манинг, който вече е на 70 г. и работи като пощальон. Въпреки годините си той ги научава на автентичния стил, който съществува и до днес.

Този танц е бърз, но може да се играе със същите стъпки на по-бавно темпо. Задължително се изпълнява в двойка, като в отделни моменти от танца партньорите могат да се пуснат и да направят няколко джазови елемента. По-сложното в линди хоп са лифтовите фигури - акробатики и поддръжки. За кокетност са добавени и стъпки от чарлстона. Партньорите могат да разменят местата си и да се движат в пространството без ограничения. Танцьорите имат възможност да разчупят своето представяне, като пипнат пода или се отблъснат от него, а понякога мъжът ляга и прехвърля дамата във въздуха.

Буги вуги или танцувален рокендрол

При този танц краката ви трябва да са много бързи, а горната част на тялото да е почти неподвижна. Буги вуги е определян като линеен танц, защото размените между партньорите се изпълняват в права линия и на кръст. За да бъдете добри в буги вуги, трябва да овладеете основния ход, на който съдиите държат по време на състезания, някои джазови елементи и малки поддръжки.

В балбоа партньорите са в плътен хват

Името идва от полуостров Балбоа, който е срещу калифорнийския квартал Ориндж Каунти. Там през 1934 г. в най-голямата зала за бални танци Rendezvous Ballroom се ражда стилът. “Балбоа е много бърз танц. Облеклото е официално. Играе се в двойка в много близък хват с партньора”, уточнява Даниела Годинова. “В балбоа се използват и вариации на чарлстон стъпки. Изисква се и физическа издръжливост”, допълва Теодор Колев.

Балбоа е известен с това, че е бил любимият танц на боса на мафията Ал Капоне, който го изпълнявал с лекота. “Когато кавалерът танцува суинг, изглежда по-стилно и мъжествено, отколкото в латино танците”, убеден е инструкторът.

Уест коуст е най-лек за изпълнение

В момента той е най-разпространеният суинг стил в Северна Америка. Може да се танцува на съвременна музика - денс, поп, дори и рок. Движенията са пластични, плавни и меки. “Тук стъпките на дамата и кавалера са различни и не са огледални”, пояснява инструкторът. В Америка този стил е любим и на хората над 60 г., тъй като не е натоварващ физически. А Скипи Блеър, която започва да обучава танцьори в уест коуст суинг през 50-те години на миналия век, сега е на 80 г. Ако искате да се запишете на уест коуст суинг и балбоа, отидете в Hot Stage, а на линди хоп и буги вуги - в танцова зала Fusion Studio.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X