Напишете дума/думи за търсене

Йоана Буковска: Беше тежко да играя онкоболна, мама си отиде така

Жена е седнала на стол в затъмнена стая. Пъха си слушалки в ушите, от там зазвучава eдна от най-силните песни на Едит Пиаф - Non, je ne regrette rien (“За нищо не съжалявам”), а в това време към нея се приближава нейна близка приятелка и с машинка за подстригване започва внимателно да реже кичур по кичур от нейната коса. Сълзи се стичат от очите. Жената на стола не казва и дума, но по лицето ѝ личи, че това е един от най-тежките момент, които е трябвало да преживее.

Това е и една от най-затрогващите сцени в целия “Откраднат живот” досега. А изключително трудната задача да пресъздаде образа на онкоболната жена се пада на Йоана Буковска-Давидова. Прави го толкова естествено, че няма зрител, който да гледа тази сцена и да не настръхне от нея.

В медицинския сериал Йоана изпълнява ролята на Виолета Захариева. В началото тя беше един от най-мразените персонажи - най-големият злодей, но сега публиката преживява заедно с нея всичко, през която тя минава като човек, за да се излекува от рака.

“Виолета Захариева е много благодатен образ, който се развива изключително неочаквано през сезоните на “Откраднат живот”. Не знаех как ще се разкрие тази жена, но имах добро предчувствие и не се излъгах. Тя за мен... не е просто лош герой. Когато имаш такъв тип персонаж, можеш да разгърнеш цялата си палитра от актьорски бои, нюанси и търсения в занаята. И най-голямото ми професионално удовлетворение за тези 3 сезона е, че чрез метаморфозите си Виолета се превърна от най-негативния персонаж в една от любимките на аудиторията, на която съчувстват и ѝ симпатизират”, казва Йоана за героинята си.

Сега, покрай сцените, в които тя се бори с болестта, все повече

хора я спират по

улиците, пишат ѝ

в интернет,

за да ѝ кажат колко ги е докоснала с ролята си. “Съпричастността, която събудих у публиката, за да припознават героинята ми като възможен, истински човек, отвъд маската “Виолета Захариева”, е поради факта, че повечето семейства имат роднина, приятел или приятел на приятел, който се е разболял или си е отишъл от тази болест. Почти всеки днес знае какво емоционално означава да се срещнеш с диагнозата рак. Какво усилие коства на болния човек и хората около него да се премине през това изпитание, независимо от развоя и изхода на болестта...”, обяснява Йоана.

тя е в любовния триъгълник от “Откраднат живот” още от първия сезон - с актьора Емил Марков, който играе съпруга и? доц. Захариев, и Ралица Паскалева - в ролята на д-р Стилиянова.
тя е в любовния триъгълник от “Откраднат живот” още от първия сезон - с актьора Емил Марков, който играе съпруга и? доц. Захариев, и Ралица Паскалева - в ролята на д-р Стилиянова.

Тежък е процесът, през който тя минава с героинята си и заради нещо много лично. Майка ѝ - журналистката Велина Милчева, умира през септември 2010 г. след лечение на рак на матката. Тогава Йоана е с нея през цялото време, а сега сама трябва да изиграе онкоболна. “Това беше съкровен момент - пресъздаването на сюжета с болестта, изцяло го дължа на мама. Успях да споделя със зрителите страха, болката, съмненията, откровенията, премеждията и търсенията, през които преминахме с нея.

Тези сцени
     са посветени на майка ми

с цялата ми любов и признателност”, споделя актрисата.

Преди снимките на тези сцени тя гледа доста филми за онкоболни, хора ѝ разказват техните лични истории. Истината е, че тя сама предлага да подстрижат косите ѝ, защото знае колко трудно е това за жените в тежката битка с рака. Избира в сцените да звучи музиката на Едит Пиаф пак заради майка си - това е нейната любима певица.

Има още един човек, който много добре знае колко лични чувства влага Йоана в тези кадри - съпругът ѝ Иван Давидов. “Той беше част от историята с мама. Ние бяхме заедно в нея и заедно я преминахме. Успяхме да я преживеем, защото бяхме заедно. Той знаеше какво ми коства, докато го снимам - виждаше каква се прибирам след тези снимки, разбираше какво и колко съм оставила от себе си. После, когато гледа самите сцени, разбра какво наистина е било усилието ми, за да заснема тези кадри”, обяснява Йоана.

С образа на Виолета Захариева тя се завърна бляскаво с главна роля на екрана след 10-годишно отсъствие. “Но това не е решение на актьорите - кога да са на екрана и кога не”, казва тя. Поканата да влезе в сериала идва от продуцентската компания, която го прави за Нова тв - “Дрийм тийм”, и техния кастинг режисьор Нина Боянова. “Даде ми криле новината, че отново ще си партнираме с Радина Думанян в ролите на майка и дъщеря. Познавахме се вече от представлението “Чиста къща”, което продължаваме да играем пред пълни салони с Пловдивския театър. Актьорът израства и се развива в театъра, но може да покаже на широката публика какво е научил за професията в киното и телевизията, чрез филмовите си роли”, казва Йоана.

Бременната Йоана пристига на церемонията за връчването на аскеери с любимия Иван през 2012 г.
Бременната Йоана пристига на церемонията за връчването на аскеери с любимия Иван през 2012 г.

Образът на Виолета Захариева показа колко талантлива актриса е тя и определено промени представата за нея като секссимвол, който зрителите възприеха, след като я гледаха в голи сцени в други филми - “Дунав мост”, “Моето мъничко нищо”. “Имам колеги, за които определението “секссимвол” в гилдията е заветна цел, но за мен това е повърхностно подменяне на смисъла в нашата професия. Изпитанието ми досега в най-известните ми филмови роли беше, че някоя гола сцена винаги е била повод да се измести фокусът от сърцевината на образите, които съм изиграла. Но не трябва да подминаваме факта, че точно за тези две роли получих своите международни награди за главна женска роля – “Златна ракла 2000” и “Златна бригантина 2009”, обяснява Йоана.

Голите снимки

винаги са били

проблем за нея,

но както сама казва: “Голотата е част от изразните средства на актьора и не можеш да я откажеш само поради човешкия си естествен свян. Но това е само част, а не центърът на актьорската професия, както се опитват в България да го изместят като смисъл”, обяснява тя.

Още е млада, но има голям опит в своята област. 14-годишна играе Кадиджа в постановката “Лулу”, режисирана от проф. Крикор Азарян. След това завършва НАТФИЗ в класа на Снежина Танковска и Андрей Баташов. Участва в десетки театрални постановки, играни на сцената на Театъра на армията, Театър 199, театър “София”. Преди няколко години решава да напусне щатното си място и да излезе на свободна практика. “Направих го основно заради децата си - за да имам повече време за тях. Реших аз да избирам и да планирам ролите си, заради които не съм вкъщи”, казва Йоана.

Децата ѝ са 4-годишните близнаци Вера и Любомир. Те се появяват на бял свят през август 2012 г. - година след като родителите им сключват брак. Но съпругът Иван и тяхното семейство е тема, която актрисата не е склонна да обсъжда. “Няма да отговарям на въпроси за личния си живот заради спекулациите на жълтите медии, които успяват да изопачат и осакатят дори и най-добронамерените ми думи на майка”, обяснява актрисата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X