Напишете дума/думи за търсене

Био ли са биохраните?

ЗА

Струва си да инвестираме в здравето си

Биохраните са органичните хранителни продукти, които не съдържат ГМО и са отгледани по начин, доближаващ се до естественото им развитие в природата. Французите ги наричат “bio”, англичаните - “оrganic”, а немците и холандците - “eco”. В миналото прадедите ни са се изхранвали с това, което им е давала природата. Земеделските култури не са били наторявани, след това продуктите не са преминавали през химична обработка, не са им били добавяни овкусители и консерванти. Хората са знаели какво ядат и са били здрави. И сега по селата все още има хора, които са ходили в болница максимум два пъти в живота си. Днес повечето хора населяват големите градове, селата пустеят, няма кой да обработва земята и да произвежда качествена и здравословна храна. Сега на мода станаха магазините за биохрани, където може да се намери нещо по-екологично и здравословно.

Разбира се, на по-висока цена, но здравето ни е най-скъпо. И е по-добре да се инвестира в него и в природосъобразен начин на живот, отколкото да плащаме луди пари за болници и лекарства. Лекари споделят, че изследванията на много млади хора сега са влошени и са като на възрастен човек. Разковничето е правилен режим на хранене без преяждане, без прекаляване с тлъсти меса, без много алкохол, с който българинът е свикнал. Необходимо е и повече движение. Стресът, работата и напрежението ни идват в повече, но ако на едно стресирано тяло му даваме чипс, пържено, майонеза, бисквити от бяло брашно, няма да му помогнем. Разбира се, трябва да купуваме биохрани от утвърдени марки, защото и на нашия пазар се появиха ментета, които предизвикват алергии и здравословни проблеми.

Едва ли някой се съмнява, че си струва да предпочитаме биохраните, отгледани в естествената си среда и огрявани от слънцето, което ги зарежда с енергия. И освен че съдържат повече ценни витамини и минерали, те са по-хранителни и по-вкусни.

ПРОТИВ

“Супер натурален продукт от екологични материали, произведен в чист български район” са празни приказки

В свят, в който всички се стремим да сведем до минимум вредностите в живота си, няма човек, който да каже, че не би предпочел да консумира биопродукти. Проблемът е, че нашият пазар изобилства от продукти, които претендират, че са екологични, а всъщност съвсем не са. Затова избягвам доверчиво да си купувам всичко, на което пише “био” или “еко”.

По принцип би трябвало всички храни да са биологични, като се има предвид стандартното значение на думата. Но според закона, за да може да бъде продаван с означението “биологичен” или “екологичен”, продуктът трябва да е произведен по определена технология, без да се използват отровни вещества, антибиотици, остатъци от изкуствени торове, инсектициди и пестициди. За да може на етикета на дадена храна да пише “био” или “еко”, тя трябва да е контролирана и сертифицирана от организация или фирма, която специално е получила това право от Министерството на земеделието. За съжаление в момента на нашия пазар е пълно с продукти, които претендират да са биологични, но не отговарят на нужните изисквания.

Търговците са измислили няколко различни начина да ни заблудят. Най-разпространеният е да регистрират фирма, която носи в името си “био”. Така те изписват с големи букви на етикета името и потребителите си мислят, че това е характеристика на продукта. Заблуждават ни и с описания като “произведено в екологичен район”, “създадено от екологични продукти” или “използвана е екологична технология”. Всичко това са празни приказки, ако на етикета не пише коя организация е сертифицирала продукта като биологичен. Друга хитрост, с която ни замазват очите, е, че производителите често използват върху опаковките определението “натурално”. По закон е определено кои храни имат право да носят етикет с “биологично” и “екологично”, но нищо не се споменава за термина “натурално”. Така че производителите могат да го използват колкото си искат и не могат да бъдат санкционирани.

И понеже не искам да се поддавам на евтини трикове, много предпазливо подхождам към биохраните. Ако все пак реша да изпробвам някоя, винаги внимателно следя дали има знак за екологично чиста храна и дали пише кой е сертифициращият орган.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X