Напишете дума/думи за търсене

Принц Филип - винаги в сянка на кралицата, но шефът в семейството

Принц Филип и кралица Елизабет през 1996 година  Снимка : Ройтерс

Вчера сутринта във Великобритания с голяма скорост се разнесе, че от Бъкингамския дворец ще направят изявление. Съобщението за пенсионирането на принц Филип предизвика широк отзвук в цял свят, пише немското издание "Билд".

В продължение на 70 години 95-годишният принц Филип върши задълженията си като "работохолик", както го описа един от неговите служители. Никой освен кралица Елизабет няма по-представителни фунции от него в Обединеното кралство. Той е патрон на над 800 благотворителни организации.

Принц Филип е участвал в над 22 000 официални срещи и е изнесъл над 5000 речи по време на службата си, бил е офицер във военноморския флот. За разлика от Нейно величество, той не е бил закрилян през целия си живот - той е дете на мигранти, отраснал е без родители.

Неговият чичо лорд Маунтбатен го сватосва с Елизабет. Двамата сключват брак през 1947г. и това слага край на службата на Филип във флота. Той винаги е в сянката на кралицата, но е човекът, когото Елизабет почита най-много - в тяхното семейство той е шефът.

 Ето и някои от запомнящите се реплики на принц Филип :

"Аз искам бира", казва Филип на немски дипломат, предложил му вино от Германия, по време на прием в Берлин през ноември 2004 година.

"Изглеждате като дъщерята на Дракула", обръща се принцът към ученичка в кървавочервена униформа при разговор през октомври 1998 година.

"Когато един мъж отваря вратата на колата за жена си, или жената, или колата е нова", казва иронично Филип.

Превод и редакция: Ивет Арабова 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X