Напишете дума/думи за търсене

До 2021 г. ще може да разговаряме с делфини (видео)

Снимка: Рixabay

Учени съобщават за нов софтуер за изкуствен интелект, благодарение на който хората ще могат да комуникират с водните си приятели след 4 години. Експертите твърдят, че ще имаме ръководство с лексиката на делфините, която ще ни помогне да разбираме техните отличителни звуци и подсвирвания.

Шведската компания за езикови технологии Gavagai AB работи с KTH Royal Institute of Technology в Стокхолм, с идея да създаде речник на делфините. Група изследователи използва силата на изкуствения интелект, за създаването на част от софтуера за анализ на езика на делфините.

Сложни алгоритми ще записват звуци, направени от афалите - едни от най-разпространените представители от семейството на делфините, направени сред дивата природа в Швеция, които ще се съхраняват в база данни.

Не е съвсем ясно как ще бъдат превеждани звуците, издавани от водните бозайници, но в изпратено от компанията електронно писмо, съоснователят на Gavagai Юси Карлгрен написа: "Надяваме се да можем да разберем делфините с помощта на технологията за изкуствения интелект".

Карлгрен заяви още, че изследването, на което е даден четиригодишен краен срок, ще подобри съществуващите си до момента продукти. Той добави: "Знаем, че делфините имат сложна комуникационна система, но все още не знаем за какво говорят."

Делфините се смятат за високо интелигентни животни, а морските биолози твърдят, че техният език може би е толкова сложен, колкото този на хората.

Превод и редакция: Теодора Петрова

Видео: YouTube
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X