Напишете дума/думи за търсене

Осигуряват безлимитно финансиране на инвитро

Тъй като не само в предизборната кампания, бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, то даде добър резултат, и в днешното заседание сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой инвитро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Това каза на брифинг в МС министър-председателят Бойко Борисов.

„Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“, заяви още Бойко Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че с днешното решение на правителството се осигурява "финансов ресурс толкова, колкото е необходимо", затова няма посочена конкретна сума. Той припомни, че през 2016 година за политики за асистирана репродукция държавата е осигурила 12 млн лева.

Здравният министър проф. Николай Петров пък уточни, че с това решение се намаляват сроковете за одобряване на двойките, които кандидатстват за ин-витро процедури, увеличава се броят на опитите и се дава възможност на жени с онкологични заболявания също да кандидатстват пред фонда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X