Напишете дума/думи за търсене

Внимавайте с растенията в детската стая

Не всички стайни растения са подходящи за децата и затова е нужно да се подходи с голямо внимание, ако искате да има зеленина в това помещение.

Опасностите са от различно естество. Например кактусите може да убодат детето, клетъчният сок на някои от ароидните растения отделят отровен сок (Дифенбахия, Аглаонема, Монстера, Филодендрон), а представителите на семейство "Млечкови" (Коледна звезда) имат сок, който дразни кожата и очите. Но не само това - поставянето на саксии на нестабилен стелаж например, също е опасно, както и наличието на декоративни чушки и други подобни.

Има обаче растения, които са много полезни за хлапетата. Сред тях са цитрусовите. Те обогатяват въздуха с фитонциди (по-често летливи фракции на етерични масла), които са способни да убиват микроби. Освен това образуват много биологично активни вещества, които забавят развитието на бактерии, вируси и микроскопични гъбички.

Розмаринът e много полезен за детската стая, защото облекчава при дихателни проблеми. Ментата и маточината помагат за добрия сън, а хлорофитумът е отличен чистач на въздуха. Бегониите пък имат способността да поглъщат токсични вещества.

Няма да е опасно за детето и ако в стаята му има аспарагус, пеперомия, папратовидни растения или хибискус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X