Напишете дума/думи за търсене

Как се прави лесна и вкусна мексиканска вечеря (+рецепти)

Когато говорим за мексиканска кухня, повечето хора си представят нещо много люто. Както българската кухня не е само баничка с боза, така и в мексиканската има такова разнообразие, че няма да ни стигне времето на този свят, за да опознаем всичките й вкусове и комбинации.

Най-типични като продукти са царевицата, бобът и лютите чушки. Когато обаче конкискадорите пристигат на територията на днешно Мексико, те внасят към кухнята ориз, свинско, пилешко и говеждо, домати, авокадо, сладки картофи и много други. Автентичната мексиканска кухня е сериозно американизирана, а в различните краища на страната се спазват характерни традиции. Едно от нещата, които произлиза от Мексико и е обичано по цял свят, са енчиладас.

Какво са енчиладас?

Основният принцип на ястието е питки тип тортили, затоплени, с различен пълнеж. С годините са били кръщавани по различни начини, но всъщност разликата между тях е само в соса, който се ползва: зелена салца, сос от черен боб или от тиква. Пълнежът зависи изцяло от личните предпочитания, но класиките съдържат:

накъсано пилешко, свинско, телешко, скариди или омари

мека фета или прясно сирене

лук на ситно

зелена салата на ситно

настъргани моркови

домати, краставици, авокадо

люти чушки

крем фреш (сметана или пълномаслено кисело мляко)

парченца лимон за сервиране

Свински енчиладас

Необходими продукти:

1 кг качествено свинско филе

40 г масло

3 скилидки чесън на ситно

1 с.л. ябълков оцет

свеж риган

4 сухи люти чушки

1 ч.л. брашно

Начин на приготвяне:

1 Нарежете месото на 6 части и загрейте 2 с.л. масло в голям тиган. Запържете ги за около 10 минути, докато се зачервят от двете страни.

2 Добавете в тигана чесъна, оцета, ригана и солта.

3 Добавете 475 мл вода. Нека заври и тогава намалете котлона. Оставете да къкри 20 минути.

4 Смелете сухите чушки в блендер или хаванче и овкусете месото с тях.

5 Разтопете останалото масло в касерола и добавете брашното. Бъркайте продължително за 2 минути.

6 Добавете към месото, покрийте и оставете да къкри поне 30 минути, или докато месото не започне да се разпада на хубави хапки.

7 Отстранете от котлона и сервирайте с топли тортили.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X