Напишете дума/думи за търсене

Оперативно лечение при счупване на гръбначни прешлени

Счупванията на гръбначните прешлени представляват около 0,5 % от всички счупвания на опорно-двигателния апарат. Това са едни от най-редките, но случат ли се, са и най-сериозните травми. Някой от тях могат да са причина и за изключително тежка инвалидност до пълна обездвиженост.

Най-често фрактури на прешлените се получават при травматични увреждания (т.н. високоенергийни фрактури) – при рязко, насилствено навеждане, надминаващо подвижността на гръбнака, при автомобилни катастрофи, при падане от височина. Възможни са и така наречените патологични (нискоенергийни) фрактури, настъпващи в резултат на минимално натоварване, при предварително променена структура на прешлена от остеопороза, злокачествено заболяване и др. Има случаи, при които болният не разбира, че има счупен прешлен, а това се установява случайно, при образно изследване по друг повод.

В миналото лечението на тези фрактури се осъществявало, като пациентът се е поставял в т.нар. „гипсово корито”. Това е нещо като корсет, в който пациента престоява около 9 месеца. В днешно време, с развитието на технологиите и навлизането им във всички сфери на нашия живот, включително и в медицината, този проблем се решава по оперативен начин. Посредством минималноинвазивните процедури вертебро- и кифопластика, пациентът е в състояние да се върне към нормалния си начин на живот след няколко дни.

Какво представлява вертебропластиката? Това е минимално инвазивна хирургична процедура, при която в увредените прешлени се инжектира специален костен цимент /полиметилметакрилат/, с цел да се стабилизира засегнатото гръбначно ниво и да изчезне болката. Тази процедура се извършва под локална или обща анестезия. Пациентът лежи по корем в на операционната маса. Под рентгенов контрол, в тялото на счупения прешлен се въвежда специална игла, след което бавно и фракционирано се инжектира костния цимент. Костният цимент (полимерът) се втвърдява за около 10 мин. Въведеният материал запълва зоните с дефекти и по този начин повишава стабилността и укрепва прешлена. Иглата се отстранява и се поставя стерилна превръзка на мястото на убождането. Времетраенето на цялата процедура е около 40 минути. Трябва да се отбележи, че при остеопоротичните фрактури и при фрактурите в резултат на онкологично заболяване, само вертебропластиката не е достатъчна като лечебен метод. Тя е част от комплексно лечение, което е медикаментозно със или без лъчелечение / при онкологичните заболявания/. За да се постигне максимален ефект, трябва да се лекува и основното заболяване.

Кифопластиката е подобрен метод за лечение на патологичните фрактури. При него, преди инжектирането на полимера, в тялото на прешлена се въвеждат катетри с балон на върха, които се раздуват под налягане. По този начин е налице възможност за известна корекция на формата на счупения прешлен и впоследствие полимерът се инжектира в образуваните кухини под по-ниско налягане. Това има предимство за намаляване на възможните усложнения от процедурата.

Като техника, перкутанната вертебропластика започва да се прилага през 1984 г. за лечение на агресивни вертебрални хемангиоми. Днес този метод е широко застъпен в гръбначната хирургия.

Показания за извършване на вертебропластика/кифопластика: Основната индикация за извършване на вертебропластика е болезнена, незаздравяла компресионна фрактура. Тези фрактури могат да са в резултат на:
• Травми
• Остеопороза
• Метастази в прешлените
• Вертебрални хемангиоми

Противопоказания за извършване на вертебропластика:
• Инфекции, системни и засягащи прешленните структури.
• Дефект на задната кортикална стена на тялото на прешлена, при която съществува опасност от преминаване на костния цимент в гръбначно-мозъчния канал. Този проблем би могъл да се избегне чрез прилагането на кифопластика.
• Нарушения в кръвосъсирването
Усложнения: Процентът усложнения при вертеброплстика е нисък, което показва безопасността на процедурата, но като всяка хирургична интервенция, съществуват известни рискове от:
• излив на костен цимент извън прешлена, преди да се е втвърдил
o към гръбначния канал с опасност от притискане и евентуално увреждане на нервните структури в него
o към венозната система

За да се избегнат евентуални усложнения, както по време на операцията, така и след нея, е необходимо да се направят предоперативно определен набор от изследвания. Това са образни изследвания, за предпочитане ЯМР, кръвни изследвания и тестове за алергия. Приема на някой медикаменти също може да повлияе на резултата и трябва да бъде преустановен, след консултация със съответния специалист.

Днес вертебропластиката на гръбначния стълб е предпочитан метод, поради комбинацията от ниска инвазивност и високата ефективност. Тази интервенция дава възможност на пациентите два часа след операцията да бъдат раздвижени, а престоят в болница е съкратен до 2-3 дни. Намаляването на синдрома на болката и поддържането на двигателната активност значително подобряват качеството на живот на пациентите. По този начин, методът на перкутанна вертебропластика/кифопластика може да бъде активно препоръчан за широко приложение при лечението на патологични вертебрални фрактури.

Екипът на СБАЛ „Гръбначен Център” АД е висококвалифициран в областта на минимално инвазивните гръбначни операции. Лекарите базират своите познания на богат опит и специализации в чужбина. Центърът разполага с модерна апаратура от последно поколение, която осигурява най-добрите условия за извършване на миниинвазивните интервенции, както и отлични битови условия за пациентите.
Болницата има договор с НЗОК.

Прегледите са с предварително записан час на тел. 02/9170950 или 0889797794, всеки работен ден, от 8,00 до 16,00 ч.
Информация може да получите и на сайта на лечебното заведение: www.spine-center.bg

X