Напишете дума/думи за търсене

Проблемни ли са прекалено послушните деца

Стела Даскалова
Стела Даскалова
Угаждане желанията на другите ги превръща в жертви

Това, че винаги се съобразяват с другите, се превръща в навик и създава проблеми през целия им живот. Като възрастни прекалено послушните деца са лесни за манипулиране и могад да станат жертви в отношенията си с другите хора. „Те няма да имат смелост да излязат от рамките на посредствеността. Ще се опитват да правят щастливи хората около себе си, но не и себе си”, обяснява социалният психолог.

Как да преодолеят страха от сблъсък и конфликт

За детето е важно да знае, че има право да се противопостави на мнението на околните – дори на родители, учители или други авторитети. Важно е да уважаваме неговата личност и достойнство от съвсем ранна възраст, за да му помогнем да развие самоуважение и любов към себе си. В по-късна възраст това се случва много по-трудно. Има хора, които и на 50 години не смеят да се противопоставят на родителите си и живеят по начин, който не харесват. „Можем да помогнем на едно плахо и неуверено дете , като показваме ежедневно уважение и разбиране към неговото мнение, неговите интереси и проблеми. Такива деца имат нужда да чуват повече хубави неща за себе си, за да си повярват и да си позволят да проявят истинската си същност, талантите и уменията си. Окуражаването, безусловната любов и приемане са най-верният подход към тях и към всяко дете”, обяснява Стела Даскалова.

Вярно ли е, че тези деца страдат от хронична умора

Ако едно дете рядко се усмихва, значи има проблем. Децата, които имат силни страхове, винаги са по-малко енергични, по-тъжни и неестествено сериозни за възрастта си. Страхът и напрежението изтощават. За едно притеснително дете всичко се случва с много повече усилия. Важно е родителите да осъзнаят, че здравето и успехите на децата зависят най-вече от начина, по който се чувстват. Колкото и да учи, стресираното дете не може да постигне блестящи резултати. А щастливото винаги напредва във всичко по-бързо и по-лесно.

Малък съвет

Забавленията и игрите са най-добрата терапия, която връща детето в неговото естествено състояние – хармонията. Затова би трябвало да се замислим дали е правилно да забраним на детето си да поиграе, преди да си научи уроците.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X