Напишете дума/думи за търсене

Хиперемия, или кога изчервяването е опасно

Руменината по лицето не винаги е доказателство за прилив на емоции – съществуват и други причини за обилното изчервяване.

Силното зачервяване на участъци от лицето се нарича хиперемия. В голяма степен към хиперемия са склонни хората със светла, тънка и прозрачна кожа. Проблемът представлява внезапно разширяване на разклонените малки кръвоносни съдове, което се забелязва именно при този тип кожа.

Причините за хиперемия на лицето са много и различни. Сред най-безобидните са силната емоционална възбуда, високата температура на околната среда, злоупотребата с алкохол, консумацията на твърде гореща или люта храна, интензивното физическо натоварване, дългото стоене в поза с наведена глава, сексуалната възбуда. Тези причини за изчервяване се смятат за естествени и нормални, но за съжаление хиперемията може да сигнализира и за сериозни проблеми.

Лицето и шията може да почервенеят, ако:

Рязко се повиши кръвното налягане;

Развие се алергична реакция;

Настъпи слънчев или топлинен удар;

Наруши се хормоналния фон (например при менопауза или бременност);

Възникне кожно заболяване (например розацея)

Има ендокринно заболяване.

Възникне заболяване на черния дроб или на панкреаса;

Назначен е курс на лечение със силни препарати, които по състав са сходни с

наркотичните вещества.

Лечението на хиперемия зависи от причините за възникването й. Ако причината е външна, необходимо е просто да се постараете да изключите този фактор от живота си (например, алкохол, люта храна и т.н.). Когато лицето се зачервява заради психологически преживявания и стрес, трябва да се опитате поне отчасти да държите емоциите си под контрол.

Но ако хиперемията възниква в следствие на вътрешно заболяване и се съпроводена със световъртеж, главоболие, болка в гърдите, затруднено дишане, мускулни крампи, незабавно се обърнете към лекар. Обикновено е необходимо да се направят серия изследвания и чак след това се вземат мерки за отстраняване на зачервяването на лицето.

Хиперемия при децата

Червените бузи при бебетата през първата им година обикновено са резултат от неправилно хранене, преход към изкуствени храни или дори реакция към кърмата, ако майката е яла нещо необичайно или алергенно. В тази ситуация е най-добре да се направи на детето лосион от отвара от лайка, жълт кантарион или живоляк. Често при малките деца се зачервява кожата около устата, като петната са сухи и силно сърбят. В този случай веднага заведете детето на лекар и започнете лечение максимално бързо – възможно е това да са признаци на диатеза и скоро петната да се разпространят по бузите и брадичката. Обикновено е достатъчно засегнатите участъци да се избършат с влажна кърпа и да се намажат с мехлем против диатеза. Това бързо облекчава болката и сърбежа и спора разпространението за зачервяването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X