Напишете дума/думи за търсене

Професионални съвети за перфектен грим - втора част

Химичен състав на продуктите за мигли

Козметичните продукти за мигли се предлагат в туби или пръчковидни апликатори. И двата вида са полимерни препарати, съдържащи вода, восък, уплътнители и консерватори. Пигментите им могат да се комбинират с други елементи и обикновено са въгленовочерни, тъмночервени, ултрамарин, хромов оксид и железни оксиди. Някои пръчковидни форми съдържат по протежението си найлонови фибри за уплътняване и удължаване на миглите.

Приложение на продуктите за мигли

Пригодени са за всички типове мигли. Третирането започва от външните ъгли с движение по посока на растежа им, като се използва апликатор за еднократна употреба. Никога не повтаряйте. Поставянето на продукта трябва да се извършва много внимателно. Най-чести са нараняванията на очите с апликатора. Практикувайте, за да добиете достатъчна увереност при нанасянето им.

Други козметики

Продукти за отстраняване на грим. Повечето продукти за гримиране на очите са водоустойчиви, затова сапунената вода е малко ефективна за отстраняването им. Препаратите за премахване на грим са на маслена или на водна основа. Тези на маслена основа обикновено са с минерални масла с добавка на малко количество ароматни субстанции. Препаратите за отстраняване на грим на водна основа съдържат ацетон, борова киселина, ланолинови деривати и други разтворими вещества.

Бои, примесени с грес, се използват за театрални цели и се поставят върху лицето с навлажнена козметична гъба. Те дават добро покритие и обикновено се прилагат за прикриване на белези и петна по лицето.

Четки и други пособия за грим

Четките са с различна големина и форма. Произведени са от синтетични или животински косми с дървена или метална дръжка. Използват се най-често следните видове:

• Четки за пудра. Големи, меки четки за нанасяне на пудра и руж, за смесване на цветовете по границите им.

• Четки за нанасяне на руж. По-изострен тип четки за поставяне руж на бузите, отлични са за нанасяне на пудра.

• Четка за нанасяне на коригиращи и прикриващи продукти. Обикновено е тясна четка с плосък ръб, използвана за прикриване на недостатъци по кожата около очите.

• Четка за устни. Подобна на горния тип с по-изострен ръб за нанасяне на цвят върху устните.

• Четки за очни сенки. Произвеждат се в различни размери – от най-малки до по-големи и за завършване на грима. Колкото четката е по-мека и по-голяма, толкова по-дифузна ще е сянката. Твърдата четка е по-добра за смесване на сенките.

• Ъглова четка. Здрава тънка четка, извита под ъгъл за по-лесна апликация на сенки под веждите и около клепачите.

• Четка за мигли и вежди. Четка за отстраняване на излишен грим от миглите, комбинирана с гребен за вежди.

• Пинцета. Изработена е от метал или пластмаса, използва се за премахване на излишни косми от лицето.

• Пинцета за извиване на мигли. Метален или пластмасов инструмент за придаване извивка на горните мигли.

Грижи за четките за грим

Ако инвестирате във висококачествени четки, ще ги използвате дълги години. Грижете се добре за тях, като ги почиствате внимателно и нежно.

За бързо почистване можете да използвате обикновени почистители, каквито изобилстват в търговската мрежа, но те съдържат доста висок процент алкохол и след време ще повредят четките. Един мек шампоан може да се използва за пълно почистване без увреждане на четките и ще помогне да траят по-дълго. Четката винаги трябва да се потапя в течаща вода надолу до металния пръстен, свързващ дръжката с космите. След почистването я изплакнете основно и я оставете да съхне в хоризонтално положение. Използване на стерилизатор е най-добрият вариант за висококачествените четки.

Пособия за еднократна употреба

Тук се включват следните прибори:

• Гъби. Те са в различна големина и форма, правоъгълни или кръгли и са много удобни за смесване на основата с крема, пудрата и коригиращия препарат.

• Памучни тупфери за пудра. Направени са от велур или мека памучна материя. Използват се за нанасяне на пудра, основа от пудра или друга козметика.

• Пръчици за мигли. Обикновено са пластмасови, използват се за поставяне на препарат върху миглите. Употребяват се само веднъж за правилна хигиена.

• Шпатули. Дървени или пластмасови, плоски с широка основа. Използват се за вземане на грим, червило, основа и пудра от кутийките им.

• Малки четки за устни. Могат да бъдат пластмасови или от друг синтетик. Използват се за поставяне на червило само еднократно.

• Заострени гъбички за поставяне на сенки. Използват се за нанасяне на цвят или отстраняване на нежелан грим от клепачи или устни.

• Памучни тампони. За поставяне на сенки, смесване на цветове и за премахване на нежелан грим от клепачите и устните.

• Памучни възглавнички. Използват се за отстраняване на грим и за поставяне на пудри.

• Острилки за моливи. Използват се само веднъж преди всяка апликация за очертаване на устни или клепачи.

Из „Козметология – 2 том”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X