Напишете дума/думи за търсене

Как се гледа зокум

Олеандър, зокум, лян, нериум... Още колко ли имена има този пленяващ храст?! Освен че е красив, той е и много популярен не само у нас. Е, не може всичко да е розово, олеандърът мръзне в нашите ширини. Отглежда се сравнително лесно. Но има и тънкости, особено що се отнася до болести, неприятели и резитба. Важно е да отбележим, че растението е силно отровно. Не препоръчваме да го отглеждате, ако имате малки деца или палави домашни любимци.

Предпочита тежка почва

Който е пътувал до съседна Гърция през лятото, със сигурност е забелязал, че зокумът там цъфти в паркове, градинки и дори покрай пътищата. За съжаление в България зимите са значително по-люти. Това налага растението да се отглежда предимно в саксии, а зимата да се прибира в помещение. Изключение от това правило правят районите около гр. Сандански, Мелник, Петрич.

Цветовете, в които се среща олеандърът, са бяло, различни нюанси на розово, жълто, червено. Има сортове с кичести и полукичести цветове. Цъфтежът започва през пролетта и приключва в края на лятото.

Важна особеност е, че цветовете са разположени само на млади, едногодишни леторасти. Затова, ако се извършва резитба, тя трябва да се направи веднага след прецъфтяване. Във всички останали случаи зокумът понася резитба за оформяне. Тя обаче намалява цъфтежа.

По своята природа растението е сухоустойчиво и непретенциозно към почвената характеристика. Понася запрашаване, засоляване, ниска или висока атмосферна влажност и т.н. Въпреки това при редовни поливки и грижи храстът изглежда много по-добре, а цветовете са неизброими. Все пак не е желателно да се преполива. Първи признаци за прекалена почвена влага са пожълтелите листа.

Предпочитаната почва е по-тежка в сравнение с другите декоративни храсти. Подхранване се извършва два пъти в месеца през топлата част от годината. Не е желателно торовете да съдържат много азот. Балансираното съдържание на NPK, например 10:10:10 или 14:14:14 е идеално. В редки случаи, когато зокумът не цъфти, може да се използва тор със значително завишено съдържание на калий и фосфор. Месец преди прибирането на закрито подхранването се прекратява.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X