Напишете дума/думи за търсене

Как се гледа зокум

Олеандър, зокум, лян, нериум... Още колко ли имена има този пленяващ храст?! Освен че е красив, той е и много популярен не само у нас. Е, не може всичко да е розово, олеандърът мръзне в нашите ширини. Отглежда се сравнително лесно. Но има и тънкости, особено що се отнася до болести, неприятели и резитба. Важно е да отбележим, че растението е силно отровно. Не препоръчваме да го отглеждате, ако имате малки деца или палави домашни любимци.

Предпочита тежка почва

Който е пътувал до съседна Гърция през лятото, със сигурност е забелязал, че зокумът там цъфти в паркове, градинки и дори покрай пътищата. За съжаление, в България зимите са значително по-люти. Това налага растението да се отглежда предимно в саксии, а зимата да се прибира в помещение. Изключение от това правило правят районите около гр. Сандански, Мелник, Петрич.

Цветовете, в които се среща олеандърът, са бяло, различни нюанси на розово, жълто, червено. Има сортове с кичести и полукичести цветове. Цъфтежът започва през пролетта и приключва в края на лятото.

Важна особеност е, че цветовете са разположени само на млади, едногодишни леторасти. Затова, ако се извършва резитба, тя трябва да се направи веднага след прецъфтяване. Във всички останали случаи зокумът понася резитба за оформяне. Тя обаче намалява цъфтежа.

По своята природа растението е сухоустойчиво и непретенциозно към почвената характеристика. Понася запрашаване, засоляване, ниска или висока атмосферна влажност и т.н. Въпреки това при редовни поливки и грижи храстът изглежда много по-добре, а цветовете са неизброими. Все пак не е желателно да се преполива. Първи признаци за прекалена почвена влага са пожълтелите листа.

Предпочитаната почва е по-тежка в сравнение с другите декоративни храсти. Подхранване се извършва два пъти в месеца през топлата част от годината. Не е желателно торовете да съдържат много азот. Балансираното съдържание на NPK, например 10:10:10 или 14:14:14 е идеално. В редки случаи, когато зокумът не цъфти, може да се използва тор със значително завишено съдържание на калий и фосфор. Месец преди прибирането на закрито подхранването се прекратява.

Вкоренява се лесно

Въпреки че може да понесе известно засенчване, зокумът предпочита слънцето. Нещо повече - колкото по-огрян е, толкова повече цъфти. Време е да изкарате презимувалите храсти, ако вече не сте го направили.

Ако пък все още нямате олеандър в колекцията си, в търговската мрежа се предлагат не много големи храстчета (около 50-70 см) на цена между 8-9 и 15 лева.

Има и вариегатни форми с пъстри листа и някои по-специални сортове. Тяхната цена надхвърля 20 лв. за брой.

Вариант да се сдобиете с красивото цвете без пари, е сами да си вкорените резник. Олеандърът се вкоренява лесно през пролетта чрез зелен резник. През есента за предпочитане са вдървенелите. Резниците се почистват в основата, а отрезите се третират с вкоренител. След това се потапят във вода или директно се засаждат в саксийка с торф. За да се образуват корени бързо, е необходима висока температура, както и въздушна влажност.

Младите растения се пресаждат всяка година, а когато саксията стане прекалено голяма, просто се добавя нова почва. Много модерно напоследък е сплитането на 3 различни по цвят растения. Резултатът е минидръвче тип бонсай.

Листните въшки са голям проблем

 Олеандърът има малко врагове по принцип, но листните въшки са основен проблем. В интерес на истината те не убиват растението, но влошават значително външния му вид.

Особено когато нашествието от листни въшки е голямо и се появи медена роса. Тя е отпаден продукт от храненето на неприятелите. Полепва по листата и скоро почернява. Това са чернилни гъби. Те затрудняват фотосинтезата.

Несправянето с листните въшки навреме води до неприятни последици. А борбата с тях е лесна. Има редица домашни отвари и инсектициди, които могат да помогнат.

От болестите най-често се появява брашнестата мана. Белият налеп също затруднява жизнените процеси на зокума. От брашнеста мана страдат и други цветя, затова е важно заболяването да се хване навреме и да се излекува бързо. Има редица фунгициди за тази цел. Не пренебрегвайте проблема, защото спорите на гъбата причинител се пренасят с вода, по въздуха и с насекоми. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X