Напишете дума/думи за търсене

18 жизненоважни съвета от хора над 60 години

Нерядко по-младите хора се дразнят на по-възрастните, че „им дават акъл“. Истината е, че житейският опит не робува на годините, помните приказката на народа „Не питай старило, питай патило“. И въпреки това понякога съветите на по-възрастните хора са незаменими.

Представяме ви 18 незаменими поуки и уроци, споделени от хора, навършили 60 години.

1. Чували сте, че е най-добре да работиш това, което обичаш. Но това не е най-добрият съвет. Правилната работа е работата, която обичаш няколко дни, може да понесеш повечето дни и плаща сметките. Почти никой няма работа, която да обича всеки ден.

2. Годините минават с едно мигване на окото. Не се жени млад. Живей си живота. Прави различни неща. Докато не се появят хора, които зависят от теб, не купувай вещи. Виж света. Разгледай картата на света и си избери място. И отиди там!

3. Не вземай живота толкова сериозно. Дори ако нещата изглеждат тъмни и безнадеждни, опитай се да се надсмиваш на живота.

4. Истински приятел ще хукне да ти помага, ако го повикаш в 2 часа. Всички останали са само познати.

5. Най-важният човек в живота ти е човекът, който се съгласи да сподели живота си с теб. Третирай го наистина като най-важен.

6. Децата растат твърде бързо. Възползвай се максимално от времето, което имаш с тях.

7. На смъртния си одър никой не съжалява, че не е работил още по-усърдно. Работи усилено, но не давай приоритет на работата пред семейство, приятели или дори пред теб самия.

8. Може да живееш дълъг живот или да живееш кратко - кой знае. Но запомни, че трябва да се грижиш много добре за себе си през младостта.

9. Ако ти е дошло до гуша, спри се за момент и се наслади на всичко, което е красиво и утешително. Поеми си дълбоко дъх, отпусни се.

10. Само веднъж сме на тази земя. Затова гледай, когато се събудиш на 60, да не съжалиш, че не си направил нещата, за които си мечтал.

11. Може да не ти се струва важно, но задължително всяка вечер трябва да чистиш зъбите си с конци. Денталните проблеми са ужасно нещо.

12. Не приемай нито един чужд съвет на сто процента. Може да поискаш съвет от някого, когото уважаваш, след това обмисли обстоятелствата и накрая вземи сам решение. С две думи, решението винаги трябва да е твое.

13. Вещите са вещи. Не се дръжте за материалното, дръжте се за опита и времето.

14. Оценявай малките неща. Помни, че си тук и сега. Никой не е останал на тази прекрасна земя векове. Вместо да пишеш съобщение, вдигни телефона и се обади на някого. Обади се на майка си, разговаряйте за най-обикновени неща. Това са моментите, за които трябва да се държиш.

15. Плащай сметките и стой настрана от заеми и дългове.

16. Ревността руши отношенията. Вярвай на човека до теб, защото ако не на него, на кого друг би имал доверие?

17. Ако имаш мечта да бъдеш или да правиш нещо, което изглежда невъзможно, опитай се така или иначе. Тя ще стане по-невъзможна с възрастта ти и ще стане по-достъпна за други хора.

18. Когато срещнеш някого за пръв път, спри и осъзнай, че наистина не знаеш нищо за него. Виждаш раса, пол, възраст, дрехи. Забрави всичко. Ти нищо не знаеш. Не робувай на предразсъдъците. Не слушай мозъка си, който обича да категоризира хората – той само ограничава живота ти. Представи си, че този неугледен човек се окаже този, с когото ще изживееш най-върховното щастие на света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X