Напишете дума/думи за търсене

Валентин Танев: Баща ми се отказа от мен, като влязох във ВИТИЗ

Валентин Танев на сцената на Народния театър  в постановката “Хъшове”          СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И БИ ТИ ВИ
Валентин Танев на сцената на Народния театър в постановката “Хъшове” СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ И БИ ТИ ВИ

- Каква е основната мисия на професията ви, чувствате ли отговорност с това, което правите?

Г. К.: Аз зъби да вадя, пак ще чувствам отговорност - не е това думата. Самият Брехт, който не е най-добрият комедиен автор, казва, че основата на театъра е забава, трябва да има забава.

Мисията е да извадиш

зрителя от ежедневието,

както и да го накараш да

се замисли за неща,

които знае

Той няма да гледа нещо, което не разбира. Или ще го гледа, но ще си каже, че не го разбира. Покрай проблеми, ежедневие човек забравя какво е. Но не е толкова сложен - има нужда да се движи логично в тоя живот, да му е комфортно емоционално, психически. Човек забравя психологическия комфорт. И когато влезе в една добра постановка, се възбуждат тези негови забравени атавистични катества. Често съм чувал, че мисията на театъра била да възпитава. Настръхвам от това!

В. Т.: Майка му и баща му не са го възпитали, пък ти сега ще го направиш! Жоро е абсолютно прав. Бих добавил само, че за мен театърът е емоционално преживяване. Когато влязат хората, като седнат, да забравят всичко, което им се е случило през деня, личните си проблеми, и да преживеят една история. Дали ще се разплачеш, дали ще се разсмееш, дали ще ти стане неудобно и ще си кажеш: И аз съм същият, въпросът е да премине нещо през тебе. При добрите постановки минава ден-два и пак нещо ще ти мине през главата от това, което си гледал. Това си мисля, че е достатъчно. Нещо да разчувства човек, да го жегне, да го засегне, да познае себе си. Между другото сериалът има такова качество, че има представители на почти всички поколения и хората разпознават себе си в него. Затова има и такъв успех.

Валентин Танев:

Роден е на 21 октомври 1957 г. в град Завет. Завършва механотехникум в Търговище, а след това ВИТИЗ в класа на проф. Крикор Азарян, Тодор Колев и Иван Добчев

Известен е с участието си в пиеси като “Фенове”, “Веселите Разплюеви дни”, “Самолетът беглец”, “Хъшове”, “Лазарица”. Освен като актьор се изявява и като режисьор, а последната постановка, която прави, е “Помощ!!! Не мога да плувам!”

Има роли в киното и телевизията, а зрителите сега го гледат в образа на Иван в сериала на Би Ти Ви “Скъпи наследници”

Женен, има дъщеря и син

Георги Кадурин:

Роден на 27 януари 1955 г. в Якоруда

Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на професор Гриша Островски през 1981 година. След това започва работа в трупата на Младежкия театър, където остава до 1993 г. Оттам отива в Сатиричния театър до 1995 г., а след това и в театър “София”.

В периода 1997-2006 г. е директор на Младежкия театър

Играе на малкия и големия екран, сега е в ролята на Косьо в “Скъпи наследници”

Женен, има дъщеря

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X