Напишете дума/думи за търсене

Кои лекарства може да чупим на две

Изглежда много просто и напълно логично, когато ни заболи глава или почувстваме друго неразположение, да отворим аптечката и да вземем обезболяващо. Все пак има някои тънкости и нюанси при приемането на лекарства.

Ако върху таблетката има резка, която я разделя наполовина или на кръст, това означава, че спокойно можете да я делите. При тези лекарства активното вещество е разпределено равномерно.

Има обаче лекарства, които са гладки. Те не бива да се чупят и разделят. При тях субстанцията е неравномерно разпределена и при разчупване може да погълнете частта без лекарство, т.е. напълно безсмислено да гълтате хапа.

Лекарства, които са под формата на капсули, обикновено се състоят от няколко слоя. Те се разтварят последователно и освобождават лекарството в различни части на храносмилателния тракт. Най-отгоре са покрити със защитна обвивка. Какво ще стане, ако капсулата се разреже с нож? В най-добрия случай лекарството ще има плацебо ефект, в най-лошия случай ще получите гастрит или ентерит.

Ако таблетките, предназначени за смучене, се поглъщат с вода, ефектът от лечението ще бъде намален или даже - никакъв. Лекарствата, които се пият с вода обикновено не действат веднага - нужно е време, за да се разтворят и да се абсорбира лекарството. Ето защо някои лекарства за сърце, например широко известният нитроглицерин, се поставят под езика. Разтворени в лигавицата на устата през малките капиляри, веществото навлиза в горната куха вена, водеща право в сърцето.

Има едно много важно условие за приемане на нитроглицерин, което много хора не знаят - лекарството трябва да се поема в стабилно, седнало положение. Това условие е много важно. Лекарството понижава кръвното налягане. Човек може да се замае, да изпита остра слабост в краката, което ще доведе до падане.

д-р Емилия Бенова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X