Напишете дума/думи за търсене

Препарати за бита, които не бива да смесваме

Във всеки дом има куп почистващи препарати, които ползваме всекидневно или за специални цели. Дотолкова сме свикнали с тях, че често пренебрегваме някои съвети за безопасност. Истината обаче е, че е възможно да си причиним големи неприятности дори при неволна грешка. Ето за какво да внимаваме.

Белина и оцет

Много пъти сме препоръчвали да се използва оцет за почистване на различни места в дома. Ако го правите, то не трябва да е заедно с белина. Причината е, че в нея се съдържа перхидрол. Ако към него се добави оцет и сместа по някаква причина се загрее, може да се взриви.

Киселини и цианидни разтвори

Първите се съдържат в много препарати за борба с отлагането на варовик по смесителите, в пералнята и т.н. Продуктите с цианидни разтвори, макар и в минимална концентрация, са тези за почистване на различни видове метали. Не смесвайте двата вида препарати, защото комбинацията може да създаде силно токсичен газ.

Твърди окислители и спирт

Първите - перманганати, йодати, нитрати, се съдържат в повечето препарати за обработка на почви и растения. Дръжте ги далеч от леснозапалими материали или от препарати, в които има спирт.

Средства за прочистване на канали

Обичайно използваме по едно пакетче, но понякога ни се струва, че то не е достатъчно. В никакъв случай обаче недейте да смесвате препарати от този тип на различни фирми! Те използват различни компоненти, които при комбиниране може да отделят опасен газ или даже да предизвикат малък взрив.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X