Напишете дума/думи за търсене

Бойка Вапцарова заменя “неискан” с “далечен” в “Прощално”

Бойка между Никола Вапцаров и Антон Попов, който е разстрелян заедно с поета.
Бойка между Никола Вапцаров и Антон Попов, който е разстрелян заедно с поета.
В този случай обаче става дума за минно-подривна дейност срещу държавата и царят не се колебае. Никола Вапцаров и другите са разстреляни в Гарнизонното стрелбище.

През 1984 г. взех интервю от Младен Исаев. Той е съкилийник на Вапцаров по време на процеса. Исаев разказа следното:

“През дългите затворнически нощи шепнешком разговаряхме с Никола и веднъж той ми каза, че в Дирекция на полицията се е опитал да сложи край на живота си. Този факт особено ме озадачи… След безкрайните мъчения в ръцете на поета случайно попаднало малко ръждиво кабърче. Забил го във вената на лявата си ръка. Кръвта потекла, а той мълвял: “Враг будет разбит - победа будет за нами…”

Кой спасява “Прощално”?

Бойка твърди, че заедно с “Предсмъртно” го е получила на хвърчащ лист при последното свиждане с Вапцаров. Младен Исаев обаче настоява, че той е спасителят. Изнася от затвора тетрадка със стихове и тефтерче на разстреляния.

Според легендата творчеството на Вапцаров вдовицата сложила в гърне, а него в тенекия със сирене под въглищата в мазето. “Предсмъртно” и “Прощално” винаги носела със себе си. Преписвала ги и раздавала на приятели и роднини.

Бойка премълчава, че при преписването е редактирала поета. Думата “неискан” в “Прощално” неудобно боде очите на читателя. От времето на Ромео и Жулиета няма “неискан” в истинската любов!

С една от писалките на Вапцаров преписвачката заменя “неискан” с “далечен”. Така недоразумението е изгладено.

“Моторни песни” е единствената стихосбирка на Вапцаров. Художник на корицата е Борис Ангелушев
“Моторни песни” е единствената стихосбирка на Вапцаров. Художник на корицата е Борис Ангелушев

След народната победа

Никола Вапцаров влиза в партийната пропаганда. Ония, които го пращат на ешафода, използват името му за евтина агитация. Майката на поета е развеждана като мечка по пионерски събрания. Да разказва спомени с премълчани истини.

Бойка развява “Прощално” като знаме. Благодарение на фалшификата влиза в номенклатурата. Редактор е в БТА и кореспондент в Москва. После получава заплата в Института за литература при БАН.

А разстреляният Никола Вапцаров остана “неискан” и “далечен”. Защото Бялата врана отдавна живееше с друг мъж.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X